Home Aandelen Aandeleninkoop: betekenis, uitleg en voordelen

Aandeleninkoop: betekenis, uitleg en voordelen

by Quinten de Jong
4 minuten leestijd

Wat is een share buyback?

Een aandeleninkoop of share buyback vindt plaats wanneer een bedrijf zijn eigen aandelen terugkoopt van aandeelhouders. Het effect van een inkoop van eigen aandelen is dat het aantal uitstaande aandelen vermindert, waardoor het aandeel van bestaande aandeelhouders wordt vergroot.

Een bedrijf kan aandelen terugkopen op de open markt of via een tender offer. Via een tender offer worden bestaande aandeelhouders de kans gegeven om hun aandelen direct aan het bedrijf te verkopen.

Waarom kopen bedrijven hun eigen aandelen terug?

Een bedrijf kan de winst die het gemaakt heeft, gebruiken om te investeren in toekomstige groei. Maar niet alle bedrijven kunnen hun volledige winst gebruiken om in nieuwe projecten te investeren. In dat geval kan een bedrijf ervoor kiezen om het geld toe te voegen aan de reserves, het uit te keren als dividend of om het te gebruiken om aandelen terug te kopen van bestaande aandeelhouders.

Door aandelen terug te kopen kan een bedrijf het aantal uitstaande aandelen verlagen. Hierdoor wordt het aandeel van overblijvende aandeelhouders in het bedrijf vergroot. Het inkopen van eigen aandelen zorgt voor een verhoging van de winst per aandeel en een opwaartse druk op de koers van het aandeel. Het is met andere woorden een manier om bestaande aandeelhouders te belonen.

Bovendien heeft het terugkopen van eigen aandelen een aantal voordelen:

  1. Door eigen aandelen in te kopen kan een bedrijf een signaal geven aan de markt dat het gelooft dat de aandelen ondergewaardeerd zijn.
  2. Share buybacks zijn, in vergelijking met dividenden, eenvoudiger terug te schroeven wanneer het bedrijf door een moeilijke financiële periode gaat.
  3. Door het aantal uitstaande aandelen te verlagen worden financiële ratio’s zoals winst per aandeel en return on equity automatisch verhoogd. Dit signaal kan voor een stijging van de koers zorgen.
  4. Dividenden worden onderworpen aan een roerende voorheffing van 30% in België. De inkoop van eigen aandelen kan de koers van een aandeel verhogen en omdat er op de gerealiseerde meerwaarde op aandelen geen belasting betaald moet worden, is er een fiscaal voordeel voor de aandeelhouders die hun aandelen willen verkopen.

Voorbeeld van aandeleninkoop

Apple

Apple heeft onlangs een share buyback van 110 miljard dollar aangekondigd, het grootste in de geschiedenis van het bedrijf. Dit werd bekendgemaakt tijdens de presentatie van hun kwartaalresultaten voor Q2 2024. Ondanks een daling in de totale kwartaalomzet met 4% ten opzichte van het vorige jaar, en een daling van 2% in de nettowinst, heeft Apple besloten dit omvangrijke inkoopprogramma uit te voeren​.

Naast het inkoopprogramma heeft Apple ook een verhoging van het dividend met 4% aangekondigd, wat neerkomt op een stijging van 0,01 dollar per aandeel, tot 0,25 dollar per aandeel. Deze acties tonen Apple’s voortdurende inzet om kapitaal terug te geven aan aandeelhouders, ondanks de moeilijke marktomstandigheden​​.

Colruyt

In 2017 kondigde Colruyt aan dat het zijn eigen aandelen ging kopen in een periode van twee jaar. In totaal werd er een maximum van 350 miljoen euro aan de kant gezet om aandelen in te kopen en te vernietigen om onder andere de winst per aandeel te verhogen.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief