Home Aandelen Nasdaq: werking, openingsuren en geschiedenis

Nasdaq: werking, openingsuren en geschiedenis

by Quinten de Jong
4 minuten leestijd

Wat is de Nasdaq?

De Nasdaq (National Association of Securities Dealers Automated Quotations) is een Amerikaanse aandelenbeurs. Het is de op een na grootste beurs ter wereld, enkel de New York Stock Exchange (NYSE) heeft een hogere totale marktkapitalisatie.

Op de Nasdaq staan voornamelijk technologiebedrijven genoteerd zoals Meta, Alphabet, en Microsoft. In tegenstelling tot de NYSE, die nog een fysieke handelsvloer heeft, werkt de Nasdaq volledig elektronisch.

Hoe werkt de Nasdaq?

De Nasdaq National Market en de Nasdaq Smallcap Market vormen samen de Nasdaq. De National Market faciliteert de handel in 3.000 large-cap en mid-cap technologiebedrijven. Op de Smallcap Market staan 2.000 kleinere technologiebedrijven genoteerd, waarvan een deel veel groeipotentieel heeft.

Het geautomatiseerde systeem van Nasdaq werd opgericht om transacties van niet-beursgenoteerde effecten of OTC-handel te automatiseren. Ondertussen is het elektronische handelsmodel van Nasdaq de wereldwijde standaard en wordt het gebruikt in meer dan 100 beurzen in 50 verschillende landen.

Nasdaq exploiteert 29 beurzen in de Verenigde Staten, Canada en Europa. In Europa telt Nasdaq meer dan 1.600 medewerkers in 14 landen die ervoor zorgen dat effecten zoals aandelen, derivaten en grondstoffen verhandeld kunnen worden op onder andere de Nasdaq Stockholm en Nasdaq Helsinki.

Wanneer is de Nasdaq open?

De Nasdaq is open op werkdagen van 9:30 uur tot 16:00 uur Eastern Time. De beurs is gesloten op bepaalde Amerikaanse feestdagen die wij niet in België kennen, zoals Marthin Luther King Day en Memorial Day. Wanneer deze feestdagen op een zaterdag vallen, is de Nasdaq soms de vrijdag ervoor gesloten. Wanneer een feestdag op een zondag valt, kan de Nasdaq de volgende maandag gesloten zijn. In onderstaande tabel staan alle sluitingsdagen van de Nasdaq voor het jaar 2024.

FeestdagDagDatum
New Year’s Daymaandag1/01/2024
Marthin Luther King Daymaandag15/01/2024
Presidents Daymaandag19/02/2024
Good Fridayvrijdag29/03/2024
Memorial Daymaandag27/05/2024
Juneteenthwoensdag19/06/2024
Independence Daydonderdag4/07/2024
Labor Dayzondag1/09/2024
Thanksgiving Daydonderdag28/11/2024
Christmas Daywoensdag25/12/2024

Wat is het verschil tussen de Nasdaq en de Nasdaq Composite?

De Nasdaq wordt vaak verward met een veel gebruikte index, de Nasdaq Composite. De Nasdaq Composite Index is een index van meer dan 2.500 aandelen die genoteerd staan op de Nasdaq-beurs.

Naast de Nasdaq Composite bestaat er ook nog de Nasdaq 100 Index. Deze index bevat de 100 grootste niet-financiële bedrijven die genoteerd staan op de Nasdaq. De index bevat bedrijven uit verschillende sectoren maar banken worden uitgesloten.

Geschiedenis van de Nasdaq

1971 Oprichting

Nasdaq begon als een dochteronderneming van de National Association of Securities Dealers (NASD) op 8 februari 1971. Op het moment van oprichting was het de eerste geautomatiseerde aandelenbeurs ter wereld. De oprichting kwam er op aandringen van de Securities and Exchange Commission (SEC). Het was de SEC die de NASD vroeg om de markt voor niet-beursgenoteerde effecten te automatiseren.

1992 Internationale samenwerking

In 1992 sloot de Nasdaq Stock Market zich aan bij de London Stock Exchange. Deze samenwerking zorgde voor de eerste intercontinentale koppeling van twee kapitaalmarkten.

2000 dot-com boom

Startende technologiebedrijven waren aangetrokken tot de Nasdaq. Ze wilden namelijk genoteerd staan op de beurs die gebruik maakte van de laatste nieuwe technologieën. Op die manier werd de Nasdaq een de facto bestemming voor de meeste technologiebedrijven. In maart 2000 bereikte de Nasdaq Composite een enorme piek naar aanleiding van de dot-com boom; waarna het met bijna 80% zakte tegen oktober 2002.

2006 Volledige autonomie

In 2006 verkocht NASD zijn belang in de Nasdaq. Kort daarna volgde in 2018 een fusie met de Scandinavische beurzengroep OMX en veranderde de naam naar de Nasdaq OMX Group. Het bedrijf veranderde zijn naam opnieuw in 2015 naar Nasdaq Inc.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief