Home ETF Wat is het verschil tussen een indexfonds en ETF?

Wat is het verschil tussen een indexfonds en ETF?

by Quinten de Jong
2 minuten leestijd

Indexfondsen en ETF’s hebben heel wat overeenkomsten. Beide zijn financiële producten die het voor beleggers gemakkelijk maakt om op een goedkope manier een kleine som geld te spreiden over een groot aantal aandelen en/of obligaties. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen waar je als belegger rekening mee moet houden. We leggen alle verschillen tussen een indexfonds en een ETF hieronder uit.

Verhandelbaarheid

Een indexfonds wordt slecht één keer per dag verhandeld, namelijk op het einde van de handelsdag. Op dat moment wordt de nettovermogenswaarde (NAV) van het fonds berekend. Een ETF kan daarentegen een hele dag door gekocht en verkocht worden. Hierdoor fluctueert de prijs van ETF’s, net zoals bij aandelen, constant.

Kosten

Zowel indexfondsen als ETF’s hebben doorgaans vrij lage lopende kosten. De meeste indexfondsen hebben instapkosten en soms zelfs uitstapkosten die variëren van bank tot bank. ETF’s hebben geen instapkosten (of uitstapkosten) maar je betaalt als belegger wel transactiekosten om ze te verhandelen.

Sommige brokers houden een bepaalde lijst aan van ETF’s die gratis of zeer goedkoop kunnen verhandeld worden. Zo heeft Bolero de ETF Playlist en DeGiro hun ETF Kernselectie om indexbeleggers aan te trekken.

Minimale inleg

Sommige indexfondsen vereisen een minimale initiële investering, wat een drempel kan zijn voor kleine beleggers. Bij ETF’s is de minimale investering de prijs van één aandeel waardoor ze toegankelijker zijn voor beginnende beleggers met een kleiner budget.

Fractionele aandelen

Bij een indexfonds kunnen beleggers eenvoudig een vast bedrag beleggen. De fondsenbeheerder berekent hoeveel deelbewijzen u krijgt inruil voor uw maandelijkse inleg. Bij ETF’s moeten beleggers daarentegen aandelen kopen tegen de huidige koers.

Als u elke maand 50 euro belegt en de koers is 40 euro, dan blijft er 10 euro over die pas later geïnvesteerd kan worden. Gelukkig bieden steeds meer brokers handel in fractionele aandelen aan. Hierdoor kunnen beleggers ook maandelijks een vast bedrag in ETF’s beleggen. Momenteel zijn er enkel een aantal brokers die de handel in fractionele aandelen toelaten waaronder Mexem, Easybroker, Trade Republic en eToro.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief