Home Sparen Getrouwheidspremie: betekenis, berekening en uitbetaling

Getrouwheidspremie: betekenis, berekening en uitbetaling

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 2 minuten leestijd

Wat is een getrouwheidspremie?

Een getrouwheidspremie is een beloning die banken aan hun klanten betalen voor het aanhouden van hun spaargeld op een spaarrekening voor een onafgebroken periode van één jaar. Als het geld vroegtijdig wordt opgenomen, gaat de getrouwheidspremie verloren.

Deze premie is bedoeld om spaarders aan te moedigen hun geld langer op hun spaarrekening te laten staan. De getrouwheidspremie die wordt gegeven komt bovenop de basisrente en varieert van bank tot bank.

Wat is het verschil tussen basisrente en getrouwheidspremie?

De basisrente is de rente die door de bank wordt betaald op het saldo van de spaarrekening. Deze rente wordt meestal dagelijks berekend op het beschikbare saldo. Ook al wordt de basisrente dagelijks berekend, bij de meeste banken wordt deze één keer per jaar uitbetaald.

De getrouwheidspremie wordt daarentegen toegekend voor geld dat voor een ononderbroken periode van twaalf maanden op de rekening blijft. De berekening begint opnieuw bij elke storting en wordt meestal na een jaar uitbetaald.

Wanneer wordt de getrouwheidspremie uitbetaald?

De getrouwheidspremie wordt om de drie maanden uitbetaald door de bank. Zodra u een getrouwheidspremie heeft verworven, wordt deze uitbetaald op de eerste dag van het volgende kwartaal. De meeste banken betalen de getrouwheidspremie dus uit op 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober

Stel, u doet een storting op uw spaarrekening op 15 november 2023 en laat het onafgebroken staan tot 14 november 2024, dan wordt deze op 1 januari 2025 uitbetaald.

Berekening van een getrouwheidspremie

Op 1 mei 2023 stort een spaarder 5.000 euro op een gereglementeerde spaarrekening. De basisrente bij zijn bank is 1 % en de getrouwheidspremie is 1,5%. Op 30 april 2024 heeft het geld 12 maanden onafgebroken op de rekening gestaan en heeft onze spaarder recht op de getrouwheidspremie.

De getrouwheidspremie bedraagt 75 euro (5.000 * 1,5%) en zal uitbetaald worden op de eerste dag van het volgende kwartaal. De spaarder ontvangt in dit voorbeeld 75 euro op zijn spaarrekening op 1 juli.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief