Home ETF Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities (UCITS)

Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities (UCITS)

by Quinten de Jong
1 minuten leestijd

Wat is UCITS?

Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities of UCITS zijn richtlijnen voor beleggingsfondsen die gevestigd zijn in de Europese Unie. Beleggingsfondsen die actief zijn in de EU moeten aan deze richtlijnen voldoen. Voldoet een beleggingsfonds niet aan deze richtlijnen, dan mag het niet binnen de EU worden verkocht.

Waarom zijn UCITS richtlijnen geïntroduceerd?

De UCITS richtlijnen werden geïntroduceerd in 1985 door de Europese Unie om een veiliger en transparanter systeem voor collectieve beleggingen in Europa te creëren. Dit werd onder andere bereikt door fondsen te verplichten om een externe fondsenbewaarder aan te stellen.

Deze externe fondsenbewaarder is verantwoordelijk voor het controleren van de geldstromen van beleggingsfondsen om fraude tegen te gaan. Deze fondsenbewaarder is bovendien verplicht om een Key Information Document (KID) op te stellen.

In een KID wordt informatie zoals het doel, termijn en de soort van het beleggingsfonds op een uniforme manier weergegeven voor de belegger. Voor beleggers is het eenvoudiger om fondsen die op een uniforme manier informatie verstrekken, te begrijpen en erin te investeren.

UCITS-richtlijnen bevatten bovendien strenge regels over risicobeheer om de belangen van beleggers te beschermen. Dit omvat vereisten voor regelmatige en uniforme rapportage om fraude tegen te gaan en beleggers te beschermen.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief