Home Aandelen PRIIPs: betekenis, uitleg en gebruik

PRIIPs: betekenis, uitleg en gebruik

by Quinten de Jong
2 minuten leestijd

Wat zijn Packaged Retail Investment and Insurance-Based Products (PRIIPs)?

De afkorting PRIIPs staat voor Packaged Retail Investment and Insurance-Based Products. Het verwijst naar alle financiële producten die door banken, verzekeraars en andere financiële instellingen worden aangeboden in de Europese Unie.

De term PRIIPs is opzettelijk breed gehouden en dekt alle producten af die als alternatief worden aangeboden voor spaarproducten. Het omvat alle producten die effecten zoals aandelen, obligaties of andere financiële effecten bevatten.

Waarom worden PRIIPs gebruikt?

Het voornaamste nadeel van PRIIPs is dat ze vaak te ingewikkeld zijn voor retailbeleggers. De informatie die financiële instellingen verstrekken, bevat veel jargon waardoor ze complex zijn om te begrijpen. Bovendien was er geen uniformiteit tussen de beschrijving van vergelijkbare producten. Hierdoor was het moeilijk voor particuliere beleggers om twee producten met elkaar te vergelijken.

Om deze tekortkomingen aan te pakken, heeft de EU een verordening inzake PRIIPs aangenomen. Deze verplicht financiële instellingen die beleggingsproducten aanbieden om elk beleggingsproduct te voorzien van een Key Information Document (KID). KID’s mogen maximaal drie pagina’s hebben en moeten de volgende informatie duidelijk weergeven:

  • de naam van het product en de identiteit van de financiële instelling
  • de soorten beleggers voor wie het product bedoeld is
  • het risico- en opbrengstprofiel van het product, met inbegrip van een samenvattende risico-indicator, het mogelijke maximale verlies van het belegde kapitaal en passende prestatiescenario’s van het product
  • de kosten die beleggers moeten betalen wanneer zij in het product beleggen
  • informatie over hoe en bij wie een belegger een klacht kan indienen als er een probleem is met het product of met de persoon die het product heeft geproduceerd, geadviseerd of verkocht

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief