Home Sparen Hoeveel geld mag er op een spaarrekening staan in België?

Hoeveel geld mag er op een spaarrekening staan in België?

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 6 minuten leestijd

Hoeveel geld u op een gereglementeerde spaarrekening mag zetten, verschilt van bank tot bank. ING, Deutsche Bank en BNP Paribas Fortis hanteren een limiet van 250.000 euro op hun gereglementeerde spaarrekeningen. Al het geld boven dit bedrag wordt automatisch overgeschreven naar een zichtrekening of niet-gereglementeerde spaarrekening.

De limieten van gereglementeerde spaarrekeningen worden regelmatig aangepast. Om te weten welke limieten en regels van toepassing zijn, neemt u best contact op met uw bank. Op 1 september 2023 waren volgende limieten van toepassing op gereglementeerde spaarrekeningen bij de meest populaire financiële instellingen in België:

BankMaximum
Argenta2.000.000 euro
AXA1.000.000 euro
Belfius100.000 euro
BeobankGeen limiet
BNP Paribas/Hello/Fintro250.000 euro
Deutsche Bank250.000 euro
Europabank500.000 euro
ING250.000 euro
KBCGeen limiet
Keytrade1.000.000 euro
MeDirect50.000 euro*
*Enkel op MeDirect Maandsparen Max, op andere gereglementeerde spaarrekeningen zoals MeDirect Fidelity Sparen is er geen limiet.

Om als een gereglementeerde spaarrekening beschouwd te worden moet een spaarrekening aan een aantal voorwaarden op het vlak van rentevoeten, uitbetaling, aantal en berekeningswijze voldoen. Gelukkig zijn de meeste spaarrekeningen bij Belgische banken gereglementeerde spaarrekeningen. Doorgaans kunt u een gereglementeerde spaarrekening herkennen aan de opsplitsing tussen basisrente en getrouwheidspremie.

Is dit niet het geval dan is de spaarrekening waarschijnlijk een niet-gereglementeerde spaarrekening. Spaarproducten zoals termijnrekeningen en kasbons zijn voorbeelden van niet-gereglementeerde spaarrekeningen. Alle opbrengsten uit niet-gereglementeerde spaarrekeningen worden belast aan een roerende voorheffing van 30%. En er is geen gedeeltelijke vrijstelling, u betaalt deze belasting vanaf de eerste euro aan opbrengsten. Een overzicht van alle spaarrekeningen in België kan u hier vinden.

Hoeveel geld mag u op een spaarrekening hebben zonder belasting te betalen?

Op de intresten van een gereglementeerde spaarrekening betalen de meeste mensen geen belasting. Dat komt omdat de intresten op gereglementeerde spaarrekeningen vrijgesteld zijn tot een bedrag van 980 euro. Verdient u meer dan 980 euro op een gereglementeerde spaarrekening, dan houdt een Belgische bank automatisch 15% roerende voorheffing in.

Als u intresten uit spaarrekeningen bij verschillende banken verdient en voor een totaal van meer dan 980 euro, dan zal deze inhouding niet automatisch gebeuren. Banken delen namelijk niet onderling met elkaar hoeveel intresten hun klanten verdiend hebben. In dat geval staat u zelf in voor een correcte aangifte op uw jaarlijkse personenbelasting.

Hoeveel geld u op een spaarrekening kunt laten staan zonder belasting te betalen hangt af van het rendement:

RendementBedragInteresten
0,50%196.000 euro980 euro
1,00%98.000 euro980 euro
1,50%65.333 euro980 euro
2,00%49.000 euro980 euro
2,50%39.200 euro980 euro
3,00%32.667 euro980 euro

Houd er rekening mee dat de vrijstelling van 980 euro enkel van toepassing is op gereglementeerde spaarrekeningen. Voor niet-gereglementeerde spaarrekening bestaat er geen gedeeltelijke vrijstelling. U moet ook de intresten uit gereglementeerde spaarrekeningen van eventuele minderjarige kinderen bovenop uw eigen renteopbrengsten optellen.

Voorbeeld

Een spaarder die een jaar lang 39.200 euro op zijn eigen spaarrekening laat staan met een rendement van 2,50%, zal in totaal 980 euro aan intresten verdienen. Onze spaarder moet in dat geval geen belastingen betalen.

Maar stel dat deze spaarder een minderjarig kind heeft die 10.000 euro heeft staan op een gereglementeerde spaarrekening bij een andere bank met een rendement van 2%. Op de 200 euro intresten zal de ouder wel 30 euro (200*15%) roerende voorheffing moeten betalen.

Nadelen van een spaarrekening

We raden de meeste mensen af om te veel geld op hun spaarrekening te laten staan. Een spaarrekening dient als buffer om onvoorziene financiële tegenslagen op te vangen. Door teveel geld op uw spaarrekening te laten staan, loopt u een aantal risico’s:

Verlies van koopkracht: In tijden dat inflatie hoger is dan het rendement op uw spaarboekje verliest u koopkracht. Ook al heeft u na een jaar meer geld op uw spaarrekening staan, u zal hier minder goederen mee kunnen kopen dan het jaar daarvoor.

Betalen van extra belasting: Alle intresten die u ontvangt boven 980 euro zullen worden belast aan een roerende voorheffing van 15%. Hierdoor is het mogelijk dat het lage rendement dat u op een spaarrekening verdient nog verder zakt.

Variabele rente: Banken kunnen op elk moment de rente aanpassen die ze op spaarrekeningen betalen. Daarnaast kunnen ze andere regels introduceren, zoals het gebruik van strafrente boven een bepaald bedrag. Hierdoor bestaat het risico dat het rendement op uw spaarboekje te allen tijde kan zakken.

Faillissement: In geval van een faillissement van uw bank bent u slechts beschermd voor een maximum van 100.000 euro per rekeninghouder en per bank. In geval van een gezamenlijke rekening bent u beschermd voor een totaal van 200.000 euro. De bescherming geldt namelijk voor elke rekeninghouder (en niet voor elke rekening).

Wat moet u dan wel doen?

Geld dat u op lange termijn (minstens 5-10 jaar) kunt u beter beleggen in effecten die meer opbrengen zoals aandelen of indexfondsen. Vindt u dit te risicovol of kunt u het geld maar een jaar of twee missen, overweeg dan een termijnrekening of kasbon. Deze hebben doorgaans een hoger rendement dan een spaarrekening omdat u bereid bent om uw geld voor een vooraf bepaalde periode vast te zetten.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief