Home Wat is een beurs en hoe werkt het?

Wat is een beurs en hoe werkt het?

by Quinten de Jong
2 minuten leestijd

Wat is een beurs?

De beurs is een gereguleerde marktplaats om aandelen of andere financiële instrumenten te verhandelen. Het is een plaats waar beleggers onder andere aandelen van beursgenoteerde bedrijven kunnen kopen en verkopen.  Beurzen in de Europese Unie zoals Euronext staan onder toezicht van de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA). De beurs bestaat uit een primaire en uit een secundaire markt.

Hoe werkt de beurs?

Op de primaire markt kunnen bedrijven onder andere aandelen uitgeven (aandelenemissie) via een IPO. Door het bedrijf in aandelen te verdelen en een deel te verkopen op de beurs kunnen ze geld ophalen bij het grote publiek. De meeste bedrijven doen dit om nieuw kapitaal op te halen dat dient om verdere groei te ondersteunen. Om dit proces te faciliteren heeft een bedrijf een marktplaats nodig waar ze deze aandelen kunnen verkopen en dat is de beurs. De beurs ontvangt een vergoeding van bedrijven om deze diensten te leveren.

Op de secundaire markt worden effecten verhandeld nadat ze op de primaire markt zijn uitgegeven. Aandelen worden verhandeld tussen individuele of institutionele beleggers in plaats van tussen beleggers en bedrijven. De meeste mensen associëren de beurs met de secundaire markt.

Wat is het nut van een beurs?

De beurs zorgt ervoor dat alle beleggers gelijke toegang hebben tot bepaalde informatie over financiële instrumenten zoals aandelen. In het orderboek staat een overzicht van alle transacties. Zo kunnen beleggers op elk moment zien hoeveel aandelen er aan welke prijs verhandeld geweest zijn. Dit zorgt voor een transparante prijsvorming en een efficiënte matching van koop- en verkooporders.

Wie reguleert de beurs?

De meeste landen hebben een aandelenmarkt die gereguleerd wordt door een lokale financiële toezichthouder. In België is de FSMA de financiële waakhond die toezicht houdt op financiële markten. En op Europees niveau bestaat er ook de ESMA die onder andere de bevoegdheid heeft om de verkoop van bepaalde financiële producten op beurzen zoals de Euronext te beperken of zelfs te verbieden. De SEC is de instantie die belast is met het toezicht op de Amerikaanse aandelenmarkt.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief