Home Aandelen Klasse A-aandelen: betekenis, werking en voorbeelden

Klasse A-aandelen: betekenis, werking en voorbeelden

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat zijn klasse A-aandelen?

Klasse A-aandelen zijn aandelen van een bedrijf die historisch gezien meer stemrecht hebben dan klasse B- of klasse C-aandelen. Zo heeft een klasse A-aandeel van Berkshire Hathaway 1.500 keer meer stemrecht dan een klasse B-aandeel.

Maar dat is niet altijd het geval. De B-aandelen van bedrijven zoals Meta, Ford Motor Company en News Corp hebben juist meer stemrecht dan de A-aandelen. De specifieke kenmerken van klasse A-aandelen variëren dus van bedrijf tot bedrijf. In de meeste gevallen zijn aandelen met meer stemrecht (of het nu klasse A- of klasse B-aandelen betreft) grotendeels in handen van de oprichters van het bedrijf.

Waarom worden er klasse A-aandelen uitgegeven?

Aandelen met meer stemrecht kunnen door de oprichter en/of management gebruikt worden om in controle van het bedrijf te blijven. Zo heeft Mark Zuckerberg, ondanks dat hij maar 13% van alle aandelen van Meta bezit, absolute controle omdat hij meer dan 57% van het volledige stemrecht controleert.

Wanneer een bepaalde persoon of familie het merendeel van het stemrecht controleert, is het moeilijk voor andere aandeelhouders om druk uit te oefenen op het management. Maar het is ook moeilijker voor externe partijen om een vijandige overname te doen van zo’n bedrijf.

Daarnaast bieden klasse A-aandelen naast extra stemrecht ook andere voordelen zoals voorrang bij dividenduitkeringen of in geval van een liquidatie. Dat wil zeggen dat houders van klasse A-aandelen voorrang kunnen hebben op andere aandeelhouders in geval van een dividenduitkering.

Ook in geval van een liquidatie kunnen klasse A-aandelen voorrang hebben op klasse B- of klasse C-aandelen. Nadat de schuldeisers hun geld terug hebben zullen eerst de houders van klasse A-aandelen hun deel van de activa ontvangen voordat andere aandeelhouders vergoed worden.

Een laatste voordeel dat klasse A-aandelen kunnen hebben, is het recht op conversie. Zo kunnen klasse-A aandelen van Berkshire Hathaway omgezet worden in klasse-B aandelen, maar niet omgekeerd.

Voorbeelden

Alibaba Group Holding Limited heeft verschillende klassen aandelen, waarbij klasse A-aandelen openbaar verhandeld worden en stemrecht hebben. Klasse B-aandelen zijn beperkt tot oprichters en insiders en bieden een hoger stemrecht per aandeel, waardoor de oprichters een aanzienlijke controle over het bedrijf behouden, ondanks een relatief klein economisch belang.

Snap Inc., het moederbedrijf van Snapchat, heeft een aandelenstructuur waarbij klasse A-aandelen geen stemrecht hebben. Klasse B-aandelen, die beperkt verhandeld worden, hebben één stem per aandeel. Klasse C-aandelen, die uitsluitend in handen zijn van de oprichters, bieden tien stemmen per aandeel. Deze structuur stelt de oprichters in staat om de controle over het bedrijf te behouden.

Lyft Inc. heeft een dual-class aandelenstructuur met klasse A- en klasse B-aandelen. Klasse A-aandelen worden vrij verhandeld en bieden één stem per aandeel. Klasse B-aandelen, die voornamelijk in handen zijn van de oprichters en het management, hebben tien stemmen per aandeel.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief