Home ETF DAX Index: uitleg, samenstelling en geschiedenis

DAX Index: uitleg, samenstelling en geschiedenis

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is de DAX Index?

De DAX staat voor Deutscher Aktienindex, de belangrijkste index van Duitse beursgenoteerde bedrijven. In deze index worden de 40 grootste en meest liquide bedrijven opgenomen die op de Frankfurt Stock Exchange genoteerd staan. Daarom wordt er soms naar de DAX verwezen met de benaming GER40.

De 40 bedrijven in de DAX vertegenwoordigen ongeveer 80% van de totale marktkapitalisatie van alle bedrijven die genoteerd staan op de Frankfurt Stock Exchange. Grote bedrijven zoals SAP, Deutsche Telekom, Siemens en Airbus zijn opgenomen in de DAX en hebben alle vier een marktkapitalisatie groter dan 100 miljard dollar.

Hoe wordt de samenstelling van de DAX bepaald?

De samenstelling van de GER40 wordt tweemaal per jaar herzien, in maart en september. De samenstelling wordt bepaald aan de hand van marktkapitalisatie en handelsvolume. Alle bedrijven op de Frankfurt Stock Exchange worden op basis van deze twee criteria gerangschikt. Zakt een bedrijf dat in de index te ver weg op deze rangschikking, dan kan het vervangen worden door een nieuwkomer.

Naast de halfjaarlijkse herweging van de DAX zijn er ook herzieningen die in juni en december plaatsvinden. Tijdens deze herweging wordt er gekeken of bestaande bedrijven die in de index zijn opgenomen zijn weggezakt naar plaats 45 of lager op de rangschikking. Er wordt ook gekeken naar nieuwkomers die een plaats 25 of beter innemen.

De huidige samenstelling van de DAX is terug te vinden op Marketscreener. In tegenstelling tot de meeste andere indices, wordt de DAX bijgewerkt aan de hand van futures wanneer de beurs gesloten is. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de prijzen van het elektronisch handelsplatform Xetra.

Geschiedenis van de DAX

1988 Lancering van de DAX

De DAX werd op 1 juli 1988 opgericht door de Frankfurter Wertpapierbörse, de Arbeitsgemeinschaft der Deutschen Wertpapierbörsen en de Börsen-Zeitung.

2006 Opname van niet-Duitse bedrijven in de index

Vanaf 2006 kunnen ook niet-Duitse bedrijven die genoteerd staan op de Frankfurt Stock Exchange worden opgenomen in de GER40.

2020 Wirecard schandaal

Na het Wirecard schandaal wordt er een procedure gestart om strengere regels in te voeren voor opname in de DAX.

2021 Uitbreiding van het aantal bedrijven in de index

In 2021 werd de index uitgebreid van 30 naar 40 bedrijven zoals de CAC40 in Frankrijk.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief