Home Financiële ratio's Payout ratio: betekenis, uitleg en voorbeelden

Payout ratio: betekenis, uitleg en voorbeelden

by Quinten de Jong
2 minuten leestijd

Wat is een payout ratio?

De payout ratio of dividenduitkeringsratio is een financiële ratio die het deel van de winst aangeeft dat wordt uitgekeerd door een bedrijf aan aandeelhouders in de vorm van dividenden. Deze ratio wordt uitgedrukt als een percentage van de totale winst van het bedrijf. Het is een belangrijke indicator voor beleggers omdat het inzicht biedt in het dividendbeleid, de financiële gezondheid en het groeipotentieel van een bedrijf.

Berekening payout ratio

De berekening van de payout ratio is vrij eenvoudig. Het wordt berekend door het totaal uitgekeerde dividend te delen door de nettowinst van het bedrijf over dezelfde periode, en dit vervolgens te vermenigvuldigen met 100 om een percentage te krijgen. Stel dat bedrijf QRS 10 euro per aandeel verdient in een jaar.  De raad van bestuur kondigt een jaarlijks dividend van 6 euro per aandeel aan, in dat geval is de payout ratio 60%.

Wat de payout ratio over een bedrijf kan vertellen

Een hoge payout ratio (tussen de 50 en 75%) geeft aan dat een bedrijf een groot deel van zijn winst uitkeert als dividend. Meestal wordt dit gedaan door grote bedrijven met beperkte groeimogelijkheden. Een andere mogelijkheid is dat een bedrijf een groot deel van zijn winst moet gebruiken om hun dividend te handhaven. De meeste bedrijven kunnen een zeer hoge payout ratio van meer dan 75% niet langdurig in stand houden. Dat komt omdat in bijna elke sector een deel van de winst nodig is om de concurrentiële positie en marktaandeel te behouden.

Start-ups en scale-ups keren meestal geen dividend uit en degene die dat wel doen hebben bijna altijd een lage payout ratio. Jonge bedrijven hebben namelijk veel groeipotentieel waardoor een groot deel van de winst gebruikt kan worden om te investeren in toekomstige groei. Volwassen bedrijven kunnen ook een lage payout ratio hebben in geval ze juist een overname achter de rug hebben of prioriteit geven aan het afbouwen van hun schulden.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief