Home Aandelen Keuzedividend: betekenis, voordelen en nadelen

Keuzedividend: betekenis, voordelen en nadelen

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is een keuzedividend?

Een keuzedividend is een dividenduitkering waarbij aandeelhouders mogen kiezen tussen een uitbetaling in cash of een uitkering van bijkomende aandelen. Door te kiezen voor een uitkering van bijkomende aandelen kan een belegger zijn aandeel in het bedrijf vergroten zonder bijkomende transactiekosten.

Hoe werkt een keuzedividend?

Een keuzedividend werkt als volgt:

  1. Aankondiging: Het bedrijf kondigt aan dat het een keuzedividend zal uitkeren en aandeelhouders dus de keuze geeft om het dividend in cash of in de vorm van extra aandelen te ontvangen.
  2. Keuzeperiode: Er wordt een periode vastgesteld waarin aandeelhouders hun voorkeur kunnen doorgeven via hun broker. Aandeelhouders kunnen kiezen voor cash, aandelen of een combinatie van beide.
  3. Bepaling van de aandelenprijs: De prijs van de nieuwe aandelen wordt vastgesteld, vaak op basis van de gemiddelde marktprijs van het aandeel over een bepaalde periode voorafgaand aan de aankondiging. Soms wordt er een korting aangeboden om de keuze voor aandelen aantrekkelijker te maken.
  4. Uitbetaling van het dividend: Als aandeelhouders kiezen voor contant dividend, ontvangen zij het dividend in geld op een vastgestelde uitbetalingsdatum.
  5. Uitgifte van aandelen: Nieuwe aandelen worden uitgegeven aan degenen die voor deze optie hebben gekozen. Deze aandelen worden toegevoegd aan het totale aantal uitstaande aandelen van het bedrijf.
  6. Effect op de aandelenmarkt: De uitgifte van nieuwe aandelen kan de aandelenkoers beïnvloeden. Aangezien er meer aandelen in omloop zijn, kan dit leiden tot een verwatering van de waarde per aandeel.

Voordelen van een keuzedividend

Het voornaamste voordeel voor een bedrijf om een keuzedividend uit te keren is om meer cash aan te houden. Deze cash kan gebruikt worden om bijvoorbeeld te herinvesteren in groeiprojecten of om schulden af te lossen.

In België bieden gereglementeerde vastgoedvennootschappen (gvv’s) zoals Cofinimmo en Care Property Invest een keuzedividend aan. Gereglementeerde vastgoedvennootschappen zijn wettelijk verplicht om 80% van hun winst uit te keren als dividend. Door een keuzedividend aan te bieden kunnen ze de hoeveelheid cash die ze aan aandeelhouders moeten uitbetalen beperken. Deze cash kan het bedrijf dan gebruiken om in toekomstige groeiprojecten te investeren.

Aandeelhouders die in de toekomst van het bedrijf geloven, kiezen het best voor een dividend in de vorm van aandelen. In de meeste gevallen kunnen aandeelhouders de aandelen bekomen aan een prijs die lager is dan de huidige koers. Bovendien moeten ze geen transactiekosten of beurstaks betalen om meer aandelen te bemachtigen.

Maar of een aandeelhouder nu kiest voor een uitbetaling in cash of een uitkering in aandelen, in beide gevallen zal een Belgische belastingplichtige roerende voorheffing van 30% moeten betalen. Afhankelijk van het land waar het bedrijf dat de dividenden uitgeeft gevestigd is, kan het zelfs gebeuren dat de dividenden twee maal belast worden. Eén keer in het land van oorsprong en één keer in België.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief