Home Aandelen American Depositary Receipts (ADRs): betekenis, uitleg en voorbeelden

American Depositary Receipts (ADRs): betekenis, uitleg en voorbeelden

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is een American Depositary Receipt (ADR)?

American Depositary Receipts (ADRs) zijn certificaten die gebruikt worden om aandelen van niet-Amerikaanse bedrijven te vervangen. Elke ADR vertegenwoordigt een of meerdere aandelen van een buitenlands bedrijf. Buitenlandse bedrijven kunnen via ADRs kapitaal ophalen op een Amerikaanse beurs, zonder dat ze door het moeizame proces moeten gaan om een beursnotering te bekomen. In plaats daarvan werken ze samen met een Amerikaanse bank. Deze bank zal dan buitenlandse aandelen in depot houden en de daaraan verbonden certificaten uitgeven.

De eerste ADR werd in 1927 uitgegeven door JP Morgan om aandelen van de Britse retailer Selfridge op de Amerikaanse beurs te brengen. Vandaag zijn er meer dan 2.000 ADR’s van beursgenoteerd bedrijven uit meer dan 70 landen.

Hoe werkt een ADR?

Om een ADR aan te kunnen bieden, zal een Amerikaanse bank een grote blok aandelen kopen van een bepaald bedrijf en deze in bewaring houden. Voor elk aandeel dat de bank in bezit heeft, zal het een aantal ADR’s kunnen uitgeven op een beurs. Meestal wordt er één ADR uitgegeven per aandeel dat de bank in bewaring houdt. Eens een ADR is uitgegeven op de beurs kan het verhandeld worden in Amerikaanse dollar, net zoals andere aandelen op de beurs.

Heel wat institutionele beleggers in de VS mogen niet investeren in aandelen die niet genoteerd staan op een Amerikaanse beurs. Bovendien zorgen ADR’s ervoor dat Amerikaanse beleggers kunnen investeren in buitenlandse ondernemingen zonder wisselkoerskosten te betalen.  

Wat is het verschil tussen een Sponsored en een Unsponsored ADR?

Bij een Sponsored ADR werkt de bank in opdracht van het buitenlands bedrijf. In dat geval wordt er een contract getekend tussen de twee partijen. In de meeste gevallen verschijnt een Sponsored ADR op een officiële beurs zoals de NYSE.

Als de ADR uitgegeven wordt door een bank zonder samenwerking van het bedrijf in kwestie, dan spreekt men van een Unsponsored ADR. Het kan gebeuren dat er meerdere Unsponsored ADRs van hetzelfde bedrijf verschijnen die zijn uitgegeven door verschillende banken. Deze soort ADRs kunnen alleen aangekocht worden over-the-counter (OTC).

Voorbeelden van ADRs

ADRs geven beleggers de mogelijkheid om aandelen in buitenlandse bedrijven te kopen die anders niet beschikbaar zouden zijn. Heel wat bedrijven uit China hebben een ADR op een Amerikaanse beurs. Maar er bestaan ook een aantal Belgische en Nederlandse bedrijven met een ADR-notering.

NaamLandSoort
AB InbevBelgiëSponsored
AegonNederlandSponsored
Akzo NobelNederlandSponsored
AlibabaChinaSponsored
ASMLNederlandSponsored
BoskalisNederlandUnsponsored
HeinekenNederlandSponsored
JD.comChinaSponsored
NokiaFinlandSponsored
ProximusBelgiëUnsponsored
TencentChinaUnsponsored
VopakNederlandUnsponsored

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief