Home Aandelen Tokyo Stock Exchange (TSE)

Tokyo Stock Exchange (TSE)

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is de Tokyo Stock Exchange (TSE)?

De Tokyo Stock Exchange (TSE) is de grootste beurs van Japan. In augustus 2023 stonden er 3.899 bedrijven genoteerd op de TSE met een gezamenlijke marktkapitalisatie van 5,6 biljoen dollar. Daarmee is TSE de vijfde grootste aandelenbeurs ter wereld, enkel de NYSE, Nasdaq, Shanghai Stock Exchange en Euronext zijn groter. TSE maakt deel uit van de Japan Exchange Group (JPX). JPX is een beursgenoteerd bedrijf en de grootste beursmaatschappij van Japan. Naast de TSE maken de Osaka Securities Exchange (OSE) en de Tokyo Commodity Exchange (TOCOM) ook deel uit van de JPX.

Hoe werkt de Tokyo Stock Exchange (TSE)?

Op de TSE staan de grootste bedrijven van Japan genoteerd, waaronder Toyota, Honda, Mitsubishi, en Sony Corporation. De TSE is opgedeeld in vijf secties. In de eerste sectie staan de large-cap bedrijven genoteerd, in de tweede sectie staan de mid-cap bedrijven. Er zijn ook nog twee secties voor startups met de naam “Mothers” en “Jasdaq”. De vijfde en laatste sectie is enkel toegankelijk voor professionele beleggers. Elke sectie heeft zijn eigen noteringseisen wat de werking van de TSE onnodig ingewikkeld maakt.

De handelsperiode op de TSE is opgesplitst in twee sessies. De ochtendsessie loopt van 9:00 tot 11:30 uur en de namiddagsessie van 12:30 tot 15:00 uur. De TSE is elke werkdag open en sluit voor enkele belangrijke feestdagen in Japan zoals op de Nationale stichtingdag en de verjaardag van de keizer.

Geschiedenis van Tokyo Stock Exchange (TSE)

1878 Oprichting Tokyo Kabushiki Torihikijo

De Tokyo Kabushiki Torihikijo, dat letterlijk Tokyo Stock Exchange betekent, werd op 15 mei 1878 opgericht. De handel begon twee weken later op 1 juni 1878.

1943 Fusie van 12 beurzen

In 1943 werd de Tokyo Kabushiki Torihikijo gefuseerd met 11 andere Japanse beurzen om één grote beurs te vormen onder de naam Nippon Shōken Torihikisho. Deze beurs werd op 1 augustus 1943 al gesloten vanwege de oorlog.

1949 Heropening en naamsverandering

De Nippon Shōken Torihikisho heropende na de oorlog onder haar huidige naam, de Tokyo Stock Exchange.

1983 Speculatie

De TSE nam enorm toe in waarde in de periode tussen 1983 en 1989. Op zijn piek was de TSE veruit de grootste beurs ter wereld. Het had toen een totale marktkapitalisatie die groter was dan alle andere beurzen ter wereld samen. Tijdens de jaren 90 zakten Japanse bedrijven sterk in waarde waardoor onder andere de Nikkei 225 meer dan 70% van zijn waarde verloor.

2008 Joint venture

In 2008 kondigden de London Stock Exchange (LSE) en de Tokyo Stock Exchange (TSE) een nieuwe joint venture aan. De Tokyo AIM werd gelanceerd en is gebaseerd op de Alternative Investment Market (AIM) van de LSE.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief