Home Investeren NYSE: werking, openingsuren en geschiedenis

NYSE: werking, openingsuren en geschiedenis

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is de New York Stock Exchange (NYSE)?

De New York Stock Exchange is een beurs in New York City in de Verenigde Staten. Deze beurs is de grootste aandelenbeurs ter wereld op basis van de totale marktwaarde van de genoteerde bedrijven. In 2023 was de waarde van alle bedrijven die genoteerd stonden op de NYSE ongeveer 25 biljoen dollar. Veel van de oudste beursgenoteerde bedrijven staan genoteerd op de NYSE.

De New York Stock Exchange, ook wel de “Big Board” genoemd, is een fysieke beurs in New York. Het gebouw bestaat uit twee delen die met elkaar zijn verbonden. Het hoofdgebouw is zichtbaar vanaf Broad Street, het bijgebouw vanop Wall Street. In het gebouw van de NYSE is er een aparte handelsvloer voor aandelen en een voor opties.

De NYSE gebruikte jarenlang het open outcry-systeem waarbij effecten verhandeld werden met verbale communicatie. Ondertussen is de NYSE overgestapt op elektronische systemen en market makers om transacties uit te voeren.

Wanneer is de New York Stock Exchange open?

Momenteel is de NYSE open op werkdagen van 9:30 uur tot 16:00 uur Eastern Time. De beurs is gesloten op bepaalde Amerikaanse feestdagen die wij niet in België kennen zoals Martin Luther King Day en Memorial Day. Wanneer deze feestdagen op een zaterdag vallen, is de NYSE soms de vrijdag ervoor gesloten. Wanneer feestdagen op een zondag vallen, kan de NYSE de volgende maandag gesloten zijn.

Geschiedenis van de New York Stock Exchange

1792 Oprichting

De New York Stock Exchange werd opgericht op 17 mei 1792. Op die dag tekenden 24 makelaars uit New York de Buttonwood Agreement. Het was de eerste beurs in de Verenigde Staten en begon met vijf effecten, twee banken en drie staatsobligaties.

1817 Hervorming

In 1817 voerden de makelaars van de New York Stock Exchange nieuwe hervormingen door. Deze hervormingen kwamen er naar aanleiding van wat een delegatie had geobserveerd op de beurs van Philadelphia. Er werden formele bestuursorganen opgericht om manipulatieve handel in te perken.

1929 Black Thursday

De zwaarste beurscrash in de geschiedenis van de Verenigde Staten begon op 24 oktober. Deze dag kreeg de naam Zwarte Donderdag en mondde uit in een paniekuitverkoop op Zwarte Dinsdag. Hierop volgden verregaande hervormingen omdat deze beurscrash mee aan de basis lag van de Grote Depressie. Overheidsregulering van de handel in effecten werd noodzakelijk geacht om individuele beleggers beter te beschermen en de economie te stabiliseren.

2006 Beursgang, fusie en overname

In 2005 kondigde de New York Stock Exchange haar plannen aan om te fuseren met concurrent Archipelago. Op 8 maart 2006 werd zij een beursgenoteerd bedrijf met de naam NYSE Group. Kort daarop werd in 2007 een fusie met Euronext aangekondigd met de naam NYSE Euronext. Deze entiteit werd in 2013 overgenomen door Intercontinental Exchange (ICE).

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief