Home Investeren Shanghai Stock Exchange (SSE): uitleg, werking en openingsuren

Shanghai Stock Exchange (SSE): uitleg, werking en openingsuren

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is de Shanghai Stock Exchange (SSE)?

De Shanghai Stock Exchange (SSE) is de grootste beurs van China. Op deze beurs staan meer dan 2.000 bedrijven genoteerd die samen een waarde hebben van meer dan 7 biljoen dollar. Dit is qua grootte vergelijkbaar met de Euronext en de Japan Exchange Group.

De grootste bedrijven op de SSE zijn voornamelijk grote banken, verzekeringsmaatschappijen en energiebedrijven. Veel van deze bedrijven zijn voormalige staatsbedrijven. Tot op heden heeft de overheid een groot aandeel in deze bedrijven. De SSE zelf is een non-profitorganisatie die rechtstreeks wordt aangestuurd door de China Securities Regulatory Commission (CSRC).

Hoe werkt de Shanghai Stock Exchange (SSE)?

Op de Shanghai Stock Exchange (SSE) zijn er twee soorten aandelen voor elk bedrijf dat op de beurs wordt verhandeld, A- en B-aandelen. A-aandelen worden in yuan genoteerd en zijn doorgaans alleen toegankelijk voor Chinese beleggers. De B-aandelen worden daarentegen in Amerikaanse dollars genoteerd en zijn wel toegankelijk voor buitenlandse investeerders.

Naast de A-aandelen en de B-aandelen bestaan er ook nog H-aandelen. Dit zijn aandelen van Chinese bedrijven die verhandeld worden op de Hong Kong Stock Exchange. Deze aandelen staan genoteerd in Hong Kong dollar en zijn juist zoals de B-aandelen toegankelijk voor buitenlandse investeringen.

Wanneer is de Shanghai Stock Exchange (SSE) open?

De Shanghai Stock Exchange is open op werkdagen van 9:30 tot 11:30 uur en van 13:00 tot 15:00 uur (China Standard Time). Deze beurs sluit elke dag voor een lunchpauze en is in totaal maar 4 uur per dag geopend. De beurs is ook gesloten op bepaalde feestdagen die we in België niet kennen zoals Chinees Nieuwjaar en Drakenbootfeest.

Geschiedenis van de Shanghai Stock Exchange (SSE)

1891 Oprichting

De Shanghai Sharebrokers Association was de eerste beurs die in China werd opgericht. Het was pas vier jaar later, met het verdrag van Shimonoseki, dat deze Chinese beurs ook toegankelijk werd voor buitenlandse investeerders.

1929 Fusie

De Shanghai Securities & Commodities Exchange en Shanghai Chinese Merchant Exchange werden samengevoegd tot de bestaande Shanghai Stock Exchange.

1997 Staatsinmenging

De Chinese overheid besloot dat de Shanghai Stock Exchange rechtstreeks zou worden beheerd door de China Securities Regulatory Commission (CSRC). De CSRC is equivalent aan de Securities and Exchange Commission (SEC) in de Verenigde Staten.

2001 – 2005 Malaise

Tussen 2001 en 2005 halveerd de waarde van de SSE. Na deze vier jaar durende daling van de markt, werd in 2005 een verbod op beursintroducties (IPO) ingesteld. In 2006 werd dit verbod opgeheven. Datzelfde jaar werd met de beursgang van de Industrial and Commercial Bank of China een van de grootste IPO’s voltooid op de SSE.

2010 Grootste IPO ooit

In 2010 voltooide Agricultural Bank of China ’s werelds grootste beursgang tot nu toe met een waarde van 22,1 miljard dollar.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief