Home Investeren Japan Exchange Group (JPX): uitleg, werking en geschiedenis

Japan Exchange Group (JPX): uitleg, werking en geschiedenis

by Quinten de Jong
2 minuten leestijd

Wat is de Japan Exchange Group (JPX)?

De Japan Exchange Group (JPX) is de grootste beursmaatschappij in Japan. Dit beursgenoteerde bedrijf bezit drie grote beurzen in Japan: Tokyo Stock Exchange (TSE), Osaka Securities Exchange (OSE) en Tokyo Commodity Exchange (TOCOM).

Daarnaast levert JPX ook een aantal diensten via zijn dochteronderneming JPX Market Innovation & Research (JPXI). JPXI staat in voor alle digitale diensten en speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van het financiële platform G-HUB.

JPX heeft nog een dochteronderneming, de zelfregulerende instantie Japan Exchange Regulation (JPX-R). Als zelfregulerende instantie staat de Japan Exchange Regulation in voor het toezicht op de handelsactiviteiten op de TSE en de OSE.

De Japan Securities Clearing Corporation (JSCC) werd in 2002 opgericht om clearingdiensten te verlenen aan de vijf grootste aandelenbeurzen van Japan. Het staat ook in voor de clearing van derivatentransacties op de TSE.

Geschiedenis van JPX

2011 Akkoord tussen TSE en OSE

In 2011 besloten de Tokyo Stock Exchange (TSE) en de Osaka Stock Exchange (OSE) om met elkaar te fuseren. Zes maanden later kregen ze daar toestemming voor van de Japan Fair Trade Commission.

2013 Oprichting JPX

Op 1 januari 2013 werd uiteindelijk de Japan Exchange Group (JPX) opgericht en enkele dagen later werd deze op de TSE genoteerd.

2014 Joint Venture

In 2014 ondertekende JPX een joint venture overeenkomst met Daiwa Securities Group en Myanma Economic Bank om Yangon Stock Exchange op te richten in Myanmar.

2019 Overname TCE

JPX nam de Tokyo Commodity Exchange over om haar activiteiten op vlak van opties en derivaten verder uit te breiden.

2021 Oprichting JPXI

JPX lanceerde JPX Market Innovation & Research, Inc. (JPXI), een aparte onderneming die financiële marktgegevens en systeemgerelateerde diensten aan financiële dataleveranciers levert.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief