Home Aandelen Biedkoers: definitie, uitleg en verschil met laatkoers

Biedkoers: definitie, uitleg en verschil met laatkoers

by Quinten de Jong
2 minuten leestijd

Wat is een biedkoers?                                                                 

De biedkoers of biedprijs is de hoogste prijs die een belegger bereid is om te betalen voor een effect zoals een aandeel, obligatie of ETF. Deze koers is degene die wordt weergegeven naast de ticker van een aandeel. De biedkoers staat in tegenstelling tot de laatkoers of laatprijs, wat de laagste prijs is waarvoor een belegger bereid is om een bepaald effect te verkopen.

De biedprijs ligt doorgaans lager dan de laatprijs. En het verschil tussen de biedkoers en de laatkoers is de spread. Bij vaak verhandelde effecten is de spread vrij klein. Maar bij minder liquide effecten kan de spread groot zijn.

Hoe komt een koers tot stand?

De beurs werkt door kooporders en verkooporders met elkaar te verbinden. Beursorders komen terecht in het orderboek, waar beleggers kunnen consulteren hoeveel aandelen er verkocht worden en aan welke prijs.

Wanneer een order uitgevoerd wordt, betaalt de koper de laatprijs en ontvangt de verkoper de biedprijs. De spread is de vergoeding die een markt maker ontvangt voor het uitvoeren van een order. Een markt maker kan effecten namelijk inkopen aan de biedprijs en verkopen aan de laatprijs.

De spread is een bijkomende kost die beleggers bovenop andere kosten betalen bij het verhandelen van effecten. Sommige beleggers zijn zich niet bewust van deze kost omdat het verborgen zit in de prijs van het effect en niet apart verschijnt in de afschriften zoals transactiekosten of wisselkoerskosten. Beleggers hebben dus baat bij een zo laag mogelijke spread bij het verhandelen van effecten.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief