Home De 17 Beste Boeken voor Ondernemers

De 17 Beste Boeken voor Ondernemers

by Quinten de Jong
16 minuten leestijd

We hebben een lijst gemaakt van de beste boeken geschreven door bekende bedrijfsleiders en succesvolle ondernemers. In deze boeken kun je praktisch advies vinden over hoe je je eigen bedrijf van de grond kunt krijgen of om je bestaand bedrijf naar het volgende niveau te tillen.

1.      The Lean Startup

Auteur: Eric Weiss

Het boek ‘The Lean Startup’ vertelt hoe hedendaagse ondernemers innovatie gebruiken om succesvolle bedrijven te creëren. Eric Weiss zet een strategie uit om met weinig geld een startup van de grond te krijgen. De Lean Startup kwam voor het eerst uit in 2011 en is ondertussen uitgegroeid tot een wereldbekend fenomeen.

Waarom dit boek lezen?

De Lean Startup focust op een strategie in het beperken van risico’s voor startups. Het boek biedt een alternatief voor de meestal te rigide ondernemingsplannen. Een belangrijk inzicht van dit boek is het belang van het bouwen aan een minimum viable product (MVP). Eens je deze MVP hebt kun je beginnen met testen en gaandeweg aanpassen aan de noden van je klanten.

2.      Built to Sell: Creating a Business That Can Thrive Without You

Auteur: John Warrillow

In ‘Built to Sell’ neemt John Warrillow je mee in een meeslepend verhaal over fictief ondernemer Alex Stapleton. Doorheen het verhaal kampt Alex met heel wat problemen die zeer herkenbaar zijn voor heel wat ondernemers die al een paar jaar hun eigen bedrijf hebben.

Waarom dit boek lezen?

In dit boek zal je leren waarom het belangrijk is om te concentreren op de activiteiten waarin je onderneming het sterkst staat. Daarnaast leer je dat een bedrijf dat zonder de oprichter kan draaien niet alleen waardevoller is maar ook gemakkelijker is om te verkopen. Potentiële kopers worden namelijk afgeschrikt van bedrijven die te zwaar op de oprichter steunen om te kunnen functioneren.

3.      The Founder’s Mentality

Auteur: Chris Zook & James Allen

De meeste succesvolle bedrijven waren in hun beginfase klein, wendbaar en snel. Ze vermijden complexiteit en concentreren zich op klanten. Maar wanneer bedrijven groter worden verliezen ze hun ‘Founder’s Mentality’, de waarden die hen hielpen succesvol te zijn en te groeien. Deze waarden zijn een obsessie met klanten, onverzettelijkheid bij het realiseren van de bedrijfsmissie en een eigenaarsmentaliteit.


Waarom dit boek lezen?

“The Founder’s Mentality” biedt diepgaande inzichten in de uitdagingen van duurzame groei die veel bedrijven tegenkomen naarmate ze groter worden. Het boek geeft strategieën om interne bureaucratie te verminderen, dichter bij je klanten te komen en een cultuur van eigenaarschap te bevorderen. Dit kan met name waardevol zijn voor oprichters die willen leren hoe ze de energie en focus van de vroege dagen van hun bedrijf kunnen behouden naarmate ze uitbreiden.

4.      The E-Myth Revisited

Auteur: Michael E. Gerber

The E-Myth Revisited is een klassieker voor elke ondernemer. Het staat vol met bruikbaar advies voor zowel beginnende ondernemers als mensen met meer ervaring. In zijn boek ontkracht Michael Gerber de mythe dat bedrijven opgericht worden door mensen met veel ervaring in ondernemen.

Waarom dit boek lezen?

Deze bestseller helpt beginnersfouten te voorkomen bij het opstarten van een onderneming. Michael Gerber overloopt voor de hand liggende en minder voor de hand liggende obstakels die je als startende ondernemer zal tegenkomen. De auteur doorloopt het proces van startup tot volwassen bedrijf. Daarbij wijst hij telkens op het belang van het evenwicht tussen drie rollen: de ondernemer, de manager en de technicus.

5.      The Everything Store

Auteur: Brad Stone

Stone duikt in de vroege dagen van Amazon, beginnend met de oprichting van het bedrijf door Jeff Bezos in 1994. Hij beschrijft hoe Bezos het idee kreeg om een online boekhandel te beginnen en hoe dat idee zich uiteindelijk ontwikkelde tot de allesomvattende retail gigant die Amazon vandaag is.

Waarom dit boek lezen?

Door dit boek te lezen, krijg je een grondig begrip van de strategieën, beslissingen en risico’s die Amazon heeft genomen om te transformeren van een bescheiden online boekhandel naar een wereldwijde retail gigant. Brad Stone biedt ook een diepgaand portret van Jeff Bezos, waardoor je inzicht krijgt in de denkwijze van de visionaire oprichter en hoe zijn unieke benadering van zaken de koers van de digitale economie heeft beïnvloed. Het lezen van “The Everything Store” kan je dus waardevolle inzichten bieden in zowel ondernemerschap en innovatie als in de complexiteiten van het runnen van een technologiebedrijf in een snel veranderende wereld.

6.      The Great Game of Business

Auteur: Jack Stack & Bo Burlingham

In dit boek onthult Jack Stack hoe hij het innovatieve model ontwikkelde en toepaste in zijn eigen bedrijf, Springfield Remanufacturing Corporation. In plaats van zich te richten op traditionele bedrijfspraktijken, introduceert Stack een systeem waarbij elke werknemer leert denken en handelen als een ondernemer. Dit betekent dat iedereen in het bedrijf financiële gegevens kan zien, begrijpen en beïnvloeden, waardoor betrokkenheid, verantwoordelijkheid en uiteindelijk bedrijfssucces wordt vergroot.

Waarom dit boek lezen?

Dit boek leert leiders hoe ze van werknemers mede-eigenaars van het bedrijfssucces kunnen maken. Als je op zoek bent naar een manier om de betrokkenheid en prestaties van je team te vergroten, dan biedt “The Great Game of Business” een beproefde methode. Het is niet alleen een strategie, maar ook een cultuurschok, die belooft de traditionele bedrijfsdynamiek te vernieuwen.

7.      The Outsiders

Auteur: William Thorndike

“The Outsiders” geeft een gedetailleerde analyse van acht onconventionele CEO’s die, door hun unieke leiderschapsstijlen en zakelijke tactieken, buitengewone resultaten hebben gerealiseerd voor hun aandeelhouders. William Thorndike onderzoekt de beslissingen en strategieën die deze CEO’s van elkaar onderscheidden en hoe ze consistent de markt en hun sectorgenoten overtroffen. Het gaat niet alleen om hun successen, maar ook om hun onorthodoxe aanpak.

Waarom dit boek lezen?

Als je ooit hebt willen begrijpen wat sommige CEO’s anders maakt – waarom sommige bedrijven succesvol zijn terwijl anderen falen – dan is “The Outsiders” een verhelderende leeservaring. Thorndike biedt niet alleen zakelijke inzichten, maar levert ook levenslessen over onafhankelijk denken en het volgen van je eigen pad. Voor investeerders, leiders en iedereen die geïnteresseerd is in bedrijfsstrategie, biedt dit boek een fascinerende blik op hoe een andere manier van denken, gecombineerd met duidelijke principes, kan leiden tot ongeëvenaard succes.

8.      Measure What Matters

Auteur: John Doerr

“Measure What Matters” is een diepgaand inzicht in de kracht van Objectives and Key Results (OKRs) – een doelstellingsysteem dat door John Doerr is geïntroduceerd bij Google en vele andere bedrijven, en dat heeft geholpen om deze organisaties naar ongekende hoogten te stuwen. Doerr legt uit hoe het stellen van de juiste doelen en het meten van wat echt belangrijk is, bedrijven kan transformeren, de focus kan verhogen en de teamprestaties kan versnellen.

Waarom dit boek lezen?

Als je op zoek bent naar een manier om de uitvoering binnen je organisatie te verbeteren, teamuitlijning te bevorderen en een cultuur van voortdurende verbetering te stimuleren, dan is “Measure What Matters” een onmisbaar handboek. Doerr’s anekdotes en case studies van zowel succesvolle startups als gevestigde bedrijven illustreren hoe OKRs in verschillende contexten kunnen worden toegepast. Voor leiders die streven naar operational excellence en een duidelijke visie, biedt dit boek de tools en inzichten om die doelen te bereiken. Het benadrukt het belang van meten, leren en aanpassen in de constant veranderende wereld van het bedrijfsleven.

9.      How to Win Friends and Influence People

Auteur: Dale Carnegie

Sinds 1936 zijn er meer dan 15 miljoen exemplaren verkocht in 36 verschillende talen. Deze bestseller van Dale Carnegie staat vol tijdloos advies dat ontelbare mensen, waaronder Warren Buffet, door hun zakelijke en persoonlijke leven heeft geholpen. De auteur overloopt in dit boek hoe je diepgaande relaties kunt opbouwen en onderhouden.

Waarom dit boek lezen?

‘How To Win Friends and Influence People’ levert de lezer zowel op persoonlijk als op professioneel vlak heel wat nuttige inzichten op. Aan de hand van twee basisprincipes kan je een aantal nieuwe sociale vaardigheden leren. De eerste stelt dat je oprechte interesse moet tonen in mensen en de tweede dat je mensen eerlijk en veelvuldig lof moet toezwaaien.

10. Drive: The Surprising Truth about What Motivates Us

Auteur: Michael H. Pink

In dit boek overloopt Michael Pink de beste manieren om medewerkers te motiveren. Consistente en uitstekende prestaties vloeien volgens wetenschappelijk onderzoek voort uit een aantal menselijke behoeftes. Behoeftes zoals je eigen leven in handen te nemen en de wereld rondom ons te verbeteren. Het boek beperkt zich niet tot ondernemen, het gaat ook over de invloed die we kunnen spelen op de mensen waar we thuis, op school en op sportclubs mee in contact komen.

Waarom dit boek lezen?

De schrijver helpt de lezer om nieuwe inzichten over motivatie te ontwikkelen. In zijn boek maakt hij onderscheid tussen drie soorten motivatie. ‘Motivatie 1’ is het primitieve overlevingsinstinct, ‘motivatie 2’ is de klassieke manier van belonen en straffen en ‘motivatie 3’ is de intrinsieke motivatie die mensen drijft om datgene te doen waar ze van houden. Intrinsieke motivatie steunt op factoren zoals autonomie, vakmanschap en doelstellingen.

11. The 4-Hour Workweek

Auteur: Tim Ferriss

“The 4-Hour Workweek” daagt de traditionele notie van de 9-tot-5-baan uit en biedt lezers een blauwdruk om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Tim Ferriss geeft strategieën en tactieken om je inkomen te verhogen en je meer vrijheid te geven.

Waarom dit boek lezen?

Voor diegenen die zich gevangen voelen in hun dagelijkse routine of het gevoel hebben dat ze leven voor het weekend, biedt “The 4-Hour Workweek” een alternatieve levensfilosofie. Hoewel niet elke strategie voor iedereen toepasbaar is, stimuleert het boek je om kritisch na te denken over je prioriteiten en hoe je je tijd en energie besteedt. Of je nu droomt van wereldreizen, financiële onafhankelijkheid of simpelweg meer tijd met vrienden en familie door te brengen, dit boek is een inspirerend startpunt voor heroverweging van wat echt belangrijk is in je leven.

12. Delivering Happiness: A Path to Profits, Passion, and Purpose

Auteur: Tony Hsieh

In ‘Delivering Happiness’ deelt Tony Hsieh wat hij leerde in de oprichting en verkoop van zijn bedrijf Zappos. Zappos heeft een afwijkende bedrijfscultuur met een eenvoudig model voor het bereiken van succes. Volgens zijn bedrijfsmodel is het belangrijk om geluk en zakelijk succes te balanceren en met elkaar te verbinden.

Waarom dit boek lezen?

De auteur beschrijft aan de hand van drie delen zijn leven. Het eerste deel ‘Winst’ focust op zijn ervaringen met het opstarten van winstgevende projecten. In het tweede deel ‘Winst en Passie’ onthult hij zijn betrokkenheid bij Zappos en zijn passies. In een derde deel ‘Winst, Passie en Doel’ zoomt Hsieh in op de verkoop van zijn bedrijf en de lessen die hij trok wat betreft public relations. Het is een echte aanrader voor wie geïnteresseerd is in nieuwe bedrijfsmodellen en voor wie openstaat voor innovatie.

13. Zero to One

Auteur: Peter Thiel

In “Zero to One” biedt tech-ondernemer Peter Thiel een provocerende visie op innovatie en ondernemerschap. In plaats van voort te bouwen op wat al bestaat (van 1 naar n), moedigt Thiel beginnende ondernemers aan om radicaal nieuwe ideeën te verkennen en van 0 naar 1 te gaan – het creëren van geheel nieuwe industrieën. Het boek duikt diep in de filosofie van startups, de eigenschappen van monopolies, en de mindset die nodig is om baanbrekende innovaties te realiseren.

Waarom dit boek lezen?

“Zero to One” is een oproep tot origineel denken. Thiel deelt inzichten uit zijn eigen ervaringen en daagt algemeen geaccepteerde aannames over bedrijf en innovatie uit. Voor iedereen die geïnteresseerd is in technologie en innovatie, biedt dit boek een unieke kijk op wat het betekent om werkelijk vernieuwend te zijn in een wereld vol met incrementele verbeteringen.

14. Start With Why

Auteur: Simon Sinek

In Start With Why onderzoekt Simon Sinek hoe succesvolle ondernemers denken en communiceren. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen gewone bedrijven en bedrijven die een impact op de wereld hebben. Impactvolle bedrijven beginnen met de belangrijke waaromvraag. Ze staan stil bij de reden van hun bestaan en focussen zich zonder afwijken op hun missie.

Waarom dit boek lezen?

In dit boek leer je om een kader te creëren waarop een bedrijf kan uitgebouwd worden. Simon Sinek noemt dit kader de Golden Circle. In dit boek zal je allerlei verhalen vinden die als voorbeeld dienen om je te inspireren. Door je als startende ondernemer toe te leggen op de waaromvraag zal je spontaan tot een antwoord komen op alle andere vragen.

  1. Built to Last: Successful Habits of Visionary Companies

Auteur: James Collins

Dit boek analyseert wat succesvolle bedrijven gemeen hebben met elkaar, van hun kernideologieën tot hun unieke culturen en leiderschapsstrategieën. James Collins nam verschillende bedrijven onder de loep en vergeleek ze met hun sectorgenoten. De levensloop van elk bedrijf wordt in detail bekeken, en cruciale verschillen worden blootgelegd. In hun onderzoek slagen ze erin vele hardnekkige mythes rond succesvolle bedrijven te ontkrachten, zoals de impact van een charismatische CEO.

Waarom dit boek lezen?

Als je ooit hebt willen begrijpen wat de drijvende krachten achter enkele van de meest invloedrijke en blijvende bedrijven in de geschiedenis zijn, dan is “Built to Last” een onmisbare leeservaring. Collins en Porras ontkrachten veelvoorkomende mythes over bedrijfssucces en bieden in plaats daarvan praktische inzichten en strategieën die toepasbaar zijn op organisaties van elke omvang. Het boek gaat niet alleen over winst maken, maar over het bouwen van bedrijven die generaties lang kunnen standhouden.

16. The Hard Thing About Hard Things

Auteur: Ben Horowitz

“The Hard Thing About Hard Things” is een rauwe, no-nonsense gids voor het leiden van een startup en het navigeren door de vele uitdagingen die startende ondernemers tegenkomen. Ben Horowitz, medeoprichter van Andreessen Horowitz, deelt persoonlijke anekdotes en harde lessen uit zijn eigen ervaring als CEO van Opsware.

Waarom dit boek lezen?

Horowitz’s openhartigheid over de tegenslagen, mislukkingen en emotionele stress van het runnen van een bedrijf biedt waardevolle inzichten voor verschillende soorten ondernemers. Hij biedt praktische adviezen over hoe je moeilijke problemen kunt aanpakken, van het omgaan met ontslagen tot het beheren van een crisis.

17. Unsexy Business

Auteur: Jamie Waller

“Unsexy Business” is een realistische duik in de wereld van traditionele ondernemingen die vaak worden genegeerd in het tijdperk van tech start-ups en software bedrijven. Jamie Waller belicht twaalf succesvolle ondernemers die miljoenen hebben verdiend in sectoren die veel mensen als ‘onsexy’ zouden beschouwen, zoals wasserijen, parkeerplaatsen of afvalbeheer.

Waarom dit boek lezen?

In een tijd waarin de schijnwerpers vaak gericht zijn op technologische innovaties en disruptieve startups, is “Unsexy Business” een verfrissende herinnering dat succes kan worden gevonden in de meest onverwachte sectoren. Het biedt waardevolle inzichten voor beginnende ondernemers die zoeken naar mogelijkheden buiten de populaire industrieën. Waller’s gedetailleerde case studies tonen aan dat met de juiste mindset en doorzettingsvermogen, je een succesvol bedrijf kunt opbouwen, ongeacht de sector.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief