Home Opties en derivaten Marginrekening: betekenis, uitleg en voorbeelden

Marginrekening: betekenis, uitleg en voorbeelden

by Quinten de Jong
4 minuten leestijd

Wat is een marginrekening?

Een marginrekening of margin account is een rekening waarbij de broker geld leent aan een belegger om financiële producten zoals aandelen te kopen. De cash en de effecten die op de rekening staan, worden gebruikt als onderpand voor de lening. De belegger betaalt rente aan de broker als vergoeding voor het geleende bedrag. Met het geleende bedrag kunnen beleggers een hefboomeffect creëren. Hierdoor worden zowel de mogelijke winsten als verliezen vergroot. Brokers zoals Lynx, Mexem en DeGiro geven hun klanten de mogelijkheid om een marginrekening te openen.

Hoe werkt een marginrekening?

Wanneer je een marginrekening opent, kan je effecten kopen met geleend geld van je broker. Dit betekent dat je een deel van de aankoopprijs van de effecten betaalt met je eigen geld (de initiële marge) en de rest leent van de makelaar. Hoeveel je kunt lenen hangt af van de initiële marge.

De initiële marge is het percentage van de aankoopprijs van een effect dat je met je eigen geld moet betalen. De rest wordt gefinancierd door de broker. Bijvoorbeeld, als de initiële marge 50% is en je wilt aandelen kopen ter waarde van € 10.000, dan moet je € 5.000 van je eigen geld inleggen en leent de broker de overige €5.000.

Als de totale waarde van een marginrekening onder de onderhoudsmarge valt, zal de broker je een margin call geven. In dat geval heb je bij de meeste brokers drie dagen om extra geld of aandelen te storten om aan de onderhoudsmarge te voldoen. Kun je dit niet tijdig doen, dan zal een broker zelf posities in je portefeuille afsluiten. Dit is om te voorkomen dat je meer geld verliest dan dat er op je marginrekening staat.

Het voornaamste voordeel van een marginrekening is dat je hogere winsten kan maken. Je maakt enkel winst op voorwaarde dat de koersstijging hoger is dan de rente die wordt aangerekend. In dat geval behaal je een hoger rendement dan in het geval dat je geen geld geleend had.

Daar staat tegenover dat als het aandeel zakt je niet alleen geld zal verliezen op je inleg maar ook op het geleende bedrag. En je zal bovenop de koersdaling ook nog eens de rente op de geleende effecten moeten betalen. Het nadeel van een marginrekening is dat verliezen dus snel en hoog kunnen oplopen. Een korte beurscrash kan ervoor zorgen dat je een groot deel van je kapitaal permanent verliest.

Wat is het verschil tussen een cash en een marginrekening?

Het verschil tussen een cash rekening en een marginrekening is dat je met een marginrekening kunt beleggen met geleend geld. Dit is niet mogelijk met een cash rekening, dit is namelijk een rekening waarmee je enkel met je eigen geld kunt beleggen. Met een marginrekening moet je ook rente betalen aan je broker voor elk bedrag dat je leent. Bovendien kun je meer verliezen dan je eigen inleg. Daarom worden margin accounts enkel aangeraden aan ervaren beleggers.

Marginrekening voorbeeld

Als een belegger bijvoorbeeld 5.000 euro cash heeft op een marginrekening dan kan hij bij bepaalde brokers tot 5.000 euro lenen. Hierdoor vergroot hij zijn koopkracht en koopt hij in totaal voor 10.000 euro aan aandelen van bedrijf PQR.

In geval dat de koers van het aandeel stijgt en de portefeuille nu een waarde heeft van 12.000 euro kan de belegger de trade afsluiten met winst. Hij betaalt 200 euro in rente aan de broker waardoor zijn netto winst 1.800 euro is. Dit ligt hoger dan had hij enkel zijn 5.000 euro in dit bedrijf geïnvesteerd.

Stel dat de koers van het aandeel daalt naar 8.000 euro en de belegger een margin call wil vermijden is hij verplicht om de positie af te sluiten met verlies. Bovenop het verlies van 2.000 euro betaalt hij ook nog eens 200 euro in rente aan de broker. Van zijn initiële 5.000 euro blijft nog maar 2.800 euro over.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief