Home Brokers Kickback: definitie, betekenis en voorbeelden

Kickback: definitie, betekenis en voorbeelden

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is een kickback?

Een kickback is een vorm van omkoping waarbij een persoon of bedrijf een illegale compensatie ontvangt in het kader van een zakelijke transactie. Omdat kickbacks ethische normen schenden, worden de betalingen in het geheim gedaan. Een typisch voorbeeld van een kickback is een situatie waarbij een werknemer of ambtenaar wordt omgekocht om een bepaald bedrijf een voorkeursbehandeling te geven in het toekennen van contracten.

Omdat een kickback ervoor zorgt dat een persoon minder objectieve beslissingen neemt, hebben de meeste bedrijven en overheidsinstellingen procedures om deze praktijk te voorkomen. Kickbacks worden niet alleen in de financiële wereld gebruikt, ze komen ook regelmatig voor in de bouwsector of bij het toekennen van overheidsopdrachten.

Voorbeelden kickbacks

Payment for Order Flow (PFOF)

Brokers moeten transacties van hun klanten doorsturen naar een beurs waar ze verwerkt worden. Wettelijk zijn brokers verplicht om de transacties van hun klanten tegen de best mogelijke voorwaarden (best-execution) te laten uitvoeren. Brokers kunnen een vergoeding ontvangen van marktmakers om bepaalde transacties te mogen uitvoeren.

Sommige brokers gebruiken deze vergoeding om de transactiekosten voor hun klanten laag te houden. De praktijk blijft controversieel omdat het zorgt voor minder transparantie en mogelijks hogere transactiekosten voor beleggers. Daarom is Payment for Order Flow of PFOF verboden in de meeste Europese landen.

Fondsenbeheerders

Hoe meer beleggers in een beleggingsfonds investeren hoe hoger de inkomsten voor de fondsenbeheerder. Wanneer een bepaald beleggingsfonds niet voldoende beleggers aantrekt kan een fondsenbeheerder opteren om een kickback programma op poten te zetten.

Hierbij wordt aan financiële adviseurs of vermogensbeheerders een vergoeding betaald voor elke klant die ze kunnen overtuigen om zich in een bepaald fonds in te kopen. Vaak is de klant er zich niet bewust van dat zijn financiële vertrouwenspersoon vergoed wordt door de fondsenbeheerder.

Openbare aanbestedingen

Openbare aanbestedingen zijn historisch gezien een vruchtbare grond voor kickbacks geweest. Ambtenaren werden vergoedingen beloofd om een bepaald contract toe te kennen aan een bedrijf dat niet de beste offerte had  ingediend. Op die manier betaalt de overheidsdienst in kwestie teveel belastinggeld voor hun producten en diensten.

Tegenwoordig zijn overheidsopdrachten strenger gereguleerd en worden de voorwaarden om te winnen op voorhand meegedeeld. Dit betekent echter niet dat ambtenaren geen bedrijven meer kunnen helpen bij het winnen van overheidscontracten.

Verhoogde kosten op factuur

Sommige bedrijven gebruiken kickbacks om een boekhoudmedewerker van een ander bedrijf om te kopen. Hierbij keurt een boekhoudmedewerker van een bedrijf facturen goed van een leverancier waarvan hij weet dat de factuur te hoge bedragen bevat.

Hij doet dat omdat hij een deel van de verhoogde kosten terugbetaald krijgt door de leverancier. Als deze praktijk slim aangepakt wordt is het moeilijk om op te sporen door het bedrijf in kwestie.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief