Home Arbitrage: betekenis, uitleg en voorbeelden

Arbitrage: betekenis, uitleg en voorbeelden

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is arbitrage?

Arbitrage is een beleggingsstrategie waarbij een belegger profiteert van kleine inefficiënties in de markt. Een belegger doet dit door effecten te kopen en op korte termijn terug te verkopen. Arbitrage is mogelijk bij effecten zoals onder andere aandelen, obligaties, grondstoffen en valuta.

Voorbeelden van arbitrage

Arbitrage tussen twee beurzen

Een van de meest voor de hand liggende vorm van arbitrage is profiteren van een prijsverschil van een effect dat verhandeld wordt op twee verschillende beurzen. Stel dat aandelen van bedrijf XYZ verhandeld worden op de NYSE aan 5 dollar. Dezelfde aandelen van het bedrijf staan ook genoteerd op de beurs van Hong Kong voor 5,05 dollar. Door aandelen te kopen op de NYSE en te verkopen op de SEHK kan een belegger winst maken tot het prijsverschil verdwenen is.

Driehoeksarbitrage in valutamarkten

Dit vindt plaats wanneer er prijsverschillen zijn tussen drie verschillende valuta’s. Bijvoorbeeld, als de wisselkoers tussen de euro, de dollar en de pond niet perfect is afgestemd, kan een belegger deze verschillen benutten door valuta’s in een bepaalde volgorde te verhandelen om winst te maken.

Stel dat je 10.000 EUR hebt en je krijgt de volgende wisselkoersen:

  • GBP/EUR = 1,16
  • USD/GBP = 0,79
  • EUR/USD = 1,09

In dit voorbeeld kan een belegger winst maken door:

  1. Euro’s verkopen voor Britse Ponden: €10.000 ÷ 1,16 = £8.620
  2. Britse ponden verkopen voor dollar: £8.620 ÷ 0,79 = $10.911
  3. Dollars verkopen voor euro’s:     $10.911 ÷ 1,09 = €10.010

Trek de initiële investering af van het uiteindelijke bedrag om aan een winst van 10 euro te komen ( €10.010 – €10.000 = €10).

Merger arbitrage

Merger arbitrage is een vorm van arbitrage waarbij een handelaar aandelen koopt van een bedrijf dat het doelwit is van een overname. Wanneer de huidige koers lager ligt dan het overnamebod kan een belegger op korte termijn winst maken. Het grootste risico van merger arbitrage is dat niet elke overname doorgaat. Het kan namelijk gebeuren dat de overnamekandidaat het aanbod weigert of de overname geblokkeerd wordt door een overheid.

Rente-arbitrage

Dit houdt in dat men profiteert van het renteverschil tussen twee verschillende effecten. Zo kan een belegger obligaties kopen en deze aankoop financieren met een lening in dezelfde valuta en met dezelfde looptijd maar met een lagere rente. Het grootste risico van deze vorm van arbitrage is dat de uitgever van de obligatie niet in staat is om zijn financiële verplichtingen na te komen.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief