Home Aandelen Aandelenkoers: wat het betekent en hoe het tot stand komt

Aandelenkoers: wat het betekent en hoe het tot stand komt

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 3 minuten leestijd

Wat is een aandelenkoers?

De aandelenkoers is de prijs die een belegger betaalt om een aandeel van een bedrijf te kopen. De koers van een aandeel wordt bepaald door vraag en aanbod. Hierdoor kan de koers van een aandeel sterk schommelen doorheen een handelsdag.

Beleggers kunnen de koers van een aandeel terugvinden op websites zoals Yahoo Finance, Bloomberg en Morningstar. De koersen die je op deze websites kunt raadplegen zijn meestal vertraagd met ongeveer 15-30 minuten. Om aandelenkoersen live te volgen heb je meestal een betalend abonnement nodig bij een bank of broker.

Hoe komt een aandelenkoers tot stand?

Een bedrijf dat beursgenoteerd wil worden, werkt meestal samen met een bank om zijn aandelen aan te bieden op de beurs. Het moment dat een bedrijf de beurs opgaat wordt ook wel een Initial Public Offering (IPO) genoemd.

Tijdens de IPO verkoopt het bedrijf aandelen aan een eerste instelprijs aan particuliere en institutionele beleggers. Na de IPO worden de aandelen verhandeld op de secundaire markt en zal de koers bepaald worden door vraag en aanbod.

Misverstanden over aandelenkoersen

Heel wat mensen denken dat een bedrijf met een lage koers goedkoop is en een bedrijf met een hoge koers duur is. Maar in feite zegt de aandelenkoers alleen zeer weinig over een bedrijf. Een bedrijf met een hoge koers kan een lagere waarde of marktkapitalisatie hebben dan een bedrijf met een lage koers.

Laten we dit illustreren aan de hand van een voorbeeld. Begin 2024 had Lotus Bakeries een aandelenkoers van ongeveer 7.800 euro per aandeel en een marktkapitalisatie van 6,3 miljard euro. AB Inbev had daarentegen een koers van maar 57 euro per aandeel, maar wel een marktkapitalisatie van 115 miljard euro. Hoewel de koers van AB Inbev ver onder die van Lotus Bakeries ligt, is het bedrijf bijna twintig keer meer waard.

Het is de koers van een aandeel in combinatie met het aantal uitstaande aandelen dat de marktkapitalisatie van een bedrijf bepaalt. De marktkapitalisatie is de totale waarde van een bedrijf en wordt doorgaans gebruikt om een indicatie te geven van de omvang van een bedrijf.

De marktkapitalisatie verschilt verder nog met de intrinsieke waarde van het bedrijf. De intrinsieke waarde van een bedrijf is de werkelijke waarde van een bedrijf dat sterk kan afwijken van de marktkapitalisatie. Beleggers maken gebruik van technische of fundamentele analyse om de intrinsieke waarde van een bedrijf te berekenen. Wanneer de marktkapitalisatie onder de intrinsieke waarde ligt, worden de aandelen van een bedrijf beschouwd als ondergewaardeerd.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief