Home Aandelen Hong Kong Stock Exchange (SEHK): uitleg, werking en geschiedenis

Hong Kong Stock Exchange (SEHK): uitleg, werking en geschiedenis

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is de Hong Kong Stock Exchange (SEHK)?

De Hong Kong Stock Exchange (SEHK) is de snelst groeiende aandelenmarkt in Azië. Momenteel staan er meer dan 2.500 bedrijven genoteerd op de SEHK met een totale marktkapitalisatie van 4,2 biljoen dollar. Daarmee is het bijna even groot als de zesde grootste beurs ter wereld, de Shenzhen Stock Exchange in China.

De snelle groei van de Hong Kong Stock Exchange is te danken aan de noteringen van H-shares van Chinese bedrijven. Zeer grote Chinese banken zoals Postal Savings Bank of China en China Construction Bank staan net als Tencent en Alibaba genoteerd op de SEHK. De SEHK maakt deel uit van het beursgenoteerde bedrijf Hong Kong Exchanges and Clearing Limited (HKEX).

Openingsuren van de Hong Kong Stock Exchange (SEHK)

De Hong Kong Stock Exchange is open op werkdagen van 9:30 tot 12:00 uur en van 13:00 tot 16:00 uur (China Standard Time). Elke werkdag is er een voorbeurshandel van 9:00 tot 9:30. De SEHK is over de middag gesloten voor een lunchpauze en is in totaal 5 uur en 30 minuten per dag geopend.

De SEHK is gesloten op feestdagen die wij niet in Europa kennen zoals Chinees Nieuwjaar en het Qingming Festival. Op de website van de HKEX kun je een volledig overzicht terugvinden van alle sluitingsdagen van de SEHK.

Geschiedenis van de Hong Kong Stock Exchange

1891 Oprichting

De Hong Kong Stock Exchange vindt zijn oorsprong in de oprichting van de eerste beurs in China, de Association of Stockbrokers in Hong Kong.

1947 Fusie

In 1921 werd de Hong Kong Stockbrokers’ Association opgericht en in 1947 fuseerde deze met de Association of Stockbrokers in Hong Kong om de Hong Kong Stock Exchange te vormen.

1987 Hervormingen

De beurscrash van 1987 bracht een aantal gebreken van de SEHK aan het licht. Dit leidde tot een hervorming en de oprichting van de Securities and Futures Commission (SFC).

1993 Automatisatie

De SEHK automatiseerde de verwerking van aandelentransacties in 1993 naar voorbeeld van de Nasdaq. In datzelfde jaar werden de eerste H-shares van het Chinese bedrijf Tsingtao Brewery genoteerd op de SEHK.

2000 Ontstaan van de HKEX

In 2000 fuseerde de beurs met de Hong Kong Futures Exchange en de Hong Kong Securities Clearing Company tot Hong Kong Exchanges and Clearing, een van de grootste beursgenoteerde beursmaatschappijen ter wereld.

2017 Sluiting van de handelsvloer

Vanwege de uitgebreide automatisatie van transacties werd de fysieke handelsvloer van de SEHK in 2017 gesloten.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief