Home Wat zijn aandelen: soorten en voorbeelden

Wat zijn aandelen: soorten en voorbeelden

by Quinten de Jong
4 minuten leestijd

Wat is een aandeel?

Een aandeel is een effect dat een deel van het kapitaal van een onderneming vertegenwoordigt. De eigenaar van een aandeel is aandeelhouder van die onderneming. Als aandeelhouder heeft hij recht op een deel van de winst van de onderneming. Dit is op voorwaarde dat alles goed gaat en de onderneming winstgevend is. Een winstgevende onderneming kan een deel van de winst gebruiken om:

  • te herinvesteren in verdere groei
  • het uit te keren aan de aandeelhouders in de vorm van dividend
  • het kan ook eigen aandelen terugkopen (aandeleninkoop)

Hoe werkt een aandeel?

Een aandeelhouder wordt beschouwd als mede-eigenaar van een onderneming. Indien een onderneming 100.000 uitstaande aandelen heeft en één persoon 1.000 aandelen bezit, dan kan deze mede-eigenaar aanspraak maken op 1% van de winst van de onderneming.

Een aandeelhouder bezit aandelen uitgegeven door een onderneming. En de onderneming bezit de activa. Het is dus niet omdat iemand 1% van het bedrijf bezit dat hij ook eigenaar is van 1% van alle bureaus, stoelen en computers van die onderneming.

De aandeelhouders van een onderneming zijn dus géén eigenaar van de activa. De eigenaar hiervan is de onderneming of de rechtspersoon zelf. De aandeelhouders hebben enkel zakelijke rechten op de aandelen in de rechtspersoon.

Het bezit van aandelen geeft je als investeerder onder andere het recht om te stemmen in aandeelhoudersvergaderingen en het ontvangen van dividenden als ze worden uitgekeerd.

Bedrijfseigendom is juridisch gescheiden van het eigendom van de aandeelhouders, wat de aansprakelijkheid van zowel het bedrijf als de aandeelhouder beperkt. Als het bedrijf failliet gaat, kan een rechter bevelen dat alle activa worden verkocht, maar de middelen van een aandeelhouder lopen geen gevaar.

Wat is het verschil tussen aandelen en obligaties?

Bij obligaties leen je geld uit aan een onderneming. Een eigenaar van een obligatie is daarom, net zoals een bank, een schuldeiser van de onderneming. Hij heeft het recht op rente en terugbetaling van de geïnvesteerde hoofdsom. Schuldeisers krijgen wettelijke voorrang op aandeelhouders in geval van een faillissement.

Wat is het verschil tussen gewone en preferente aandelen?

Er bestaan naast gewone aandelen ook preferente aandelen. Eigenaars van preferente aandelen hebben, in tegenstelling tot gewone aandeelhouders, doorgaans geen stemrecht op de aandeelhoudersvergadering. Maar ze hebben wel voorrang op de inkomsten van een onderneming. Dat betekent dat preferente aandeelhouders eerder een dividend zullen ontvangen dan gewone aandeelhouders.

Ook bij een mogelijk faillissement en liquidatie van een onderneming zullen de gewone aandeelhouders uitbetaald worden pas nadat de schuldeisers, obligatiehouders en preferente aandeelhouders vergoed zijn.

Hoe koop je een aandeel?

Je kan een aandeel kopen van een beursgenoteerd of van een niet-beursgenoteerd bedrijf. De meeste particuliere beleggers kopen en verkopen aandelen van beursgenoteerde bedrijven op effectenbeurzen zoals Euronext of NYSE.

Ondernemingen geven aandelen uit om kapitaal op te halen dat ze gebruiken om nieuwe investeringen te maken. Nadat een onderneming via een beursintroductie (IPO) naar de beurs is gegaan, worden haar aandelen beschikbaar voor beleggers om op een beurs te kopen en te verkopen. De meeste particuliere beleggers openen een beleggersrekening om aandelen te kopen op de beurs. Via een beleggersrekening krijg je toegang tot verschillende beurzen over de hele wereld. Het aantal beurzen waar je toegang tot krijgt en de prijzen die je betaalt variëren van broker tot broker.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief