Home Dividendaandelen: betekenis, voordelen en nadelen

Dividendaandelen: betekenis, voordelen en nadelen

by Quinten de Jong
2 minuten leestijd

Wat zijn dividend aandelen?

Dividendaandelen zijn aandelen van bedrijven met een hoog dividendrendement. Dividendbeleggers geven de voorkeur aan bedrijven met stabiele omzet- en winstcijfers en een historiek van stabiele of groeiende dividenduitkeringen.

In de meeste gevallen gaat het om grote bedrijven met weinig groeimogelijkheden. Omdat ze weinig moeten investeren in toekomstige groei kunnen ze een groot deel van hun winst uitkeren en hebben ze dus een hoge payout ratio. Ze zijn gegeerd door bepaalde beleggers zoals gepensioneerden die extra inkomsten willen halen met hun kapitaal.

Wat zijn de voordelen van dividendaandelen?

Het voornaamste voordeel van dividendaandelen is dat ze jaarlijks of elk kwartaal een dividend uitkeren. Dit is ideaal voor beleggers zoals gepensioneerden die extra inkomsten nodig hebben.

Bedrijven die in staat zijn om consistent dividend uit te keren, zijn een veiligere belegging ten opzicht van groeibedrijven. Ze hebben meestal een lange geschiedenis van winstgevendheid en bevinden zich in sectoren met weinig verandering. Hierdoor moeten ze relatief weinig bijkomende investeringen maken om hun competitieve positie in stand te houden. Door hun sterke balans zijn ze vaak beter bestand om een recessie te overleven.

Wat zijn de nadelen van dividendaandelen?

Een voor de hand liggend nadeel van dividendaandelen is de roerende voorheffing van 30% voor Belgische belastingplichtigen. Bijna één derde van het uitgekeerde dividend wordt belast waardoor je als belegger iets meer dan twee derde van het dividend overhoudt. Dit bedrag kan zelfs lager liggen wanneer het om een buitenlands dividend gaat dat in twee verschillende landen belast wordt.

Een ander nadeel is dat bedrijven niet verplicht zijn om een dividend uit te keren. In economisch moeilijke tijden kan het zijn dat bedrijven gedwongen worden om hun dividend te verlagen of tijdelijk stop te zetten. Als belegger loop je op dat moment niet alleen dividenduitkeringen mis, maar loop je ook het risico dat de koers sterk kan dalen.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief