Home Brokers Mexem vs. DeGiro 2024

Mexem vs. DeGiro 2024

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 12 minuten leestijd

DeGiro en Mexem zijn allebei brokers met veel ervaring. Mexem werd in 1986 opgericht in Cyprus, maar is pas sinds 2018 actief in België en Nederland. DeGiro werd in 2008 opgericht door vijf voormalige medewerkers van Binckbank. Binckbank werd in 2019 uiteindelijk overgenomen door Saxo. In 2022 had DeGiro 40 miljard euro in assets under management van 2,4 miljoen klanten.

Mexem Review Vak
Uitstekend

Beheerskosten: Gratis

Minimum inleg: € 0

Aandelen/ETF’s: vanaf € 1,8

DeGiro Review Vak
Uitstekend

Beheerskosten: Gratis

Minimum inleg: € 0

Aandelen/ETF’s: vanaf € 2

In tegenstelling tot DeGiro, is Mexem een introducing broker. Dat willen zeggen dat deze broker samenwerkt met Interactive brokers voor het verwerken van de orders van hun klanten. Mexem heeft een kantoor in Brussel en een Nederlandstalige klantendienst om Belgische klanten te woord te staan.

BeschrijvingDeGiroMexem
HoofdkantoorNederlandCyprus
Oprichtingsjaar20081986
Assets under management40 miljard euro+Niet meegedeeld
Klanten2.400.000+Niet meegedeeld
ToezichthouderAFM, DNB en BaFinCySEC
Depositogarantiestelsel (DGS)JaNee
Beleggerscompensatiestelsel (BCS)JaJa
KredietratingNiet beschikbaarNiet beschikbaar
Afhandeling beurstaksJaJa
Belgische rekening (CAP)NeeNee
Afhandeling RV buitenlandse dividendenNeeNee
Persoonlijke rekeningJaJa
Gezamenlijke rekeningNeeJa
Zakelijke rekeningNeeJa

Klantendienst

Beide brokers beschikken over een Nederlandstalige klantendienst die zowel telefonisch als via mail bereikbaar is. Mexem biedt naast telefonisch contact en mail ook een chatfunctie aan voor wie snel een antwoord wil op eenvoudige vragen. Het callcenter van Mexem is bereikbaar tot 20 uur ’s avonds, wat handig is voor mensen die overdag op kantoor zitten. DeGiro sluit de lijn iets vroeger af dan Mexem, namelijk om 17.30 uur.

BeschrijvingDeGiroMexem
ContactformulierNeeJa
E-mailadresklanten@degiro.nlinfo@mexem.com
ChatNiet beschikbaarVoor nieuwe en bestaande klanten
Telefoonnummer+31 20 53 53 496+32 35 47 01 44
OpeningsurenOp werkdagen van 8:00 tot 17:30Op werkdagen van 8:30 tot 20:00
NederlandsJaJa

Aanbod

Zowel bij DeGiro als Mexem krijgen klanten toegang tot een zeer brede selectie aan financiële effecten. Bij beide brokers kunnen klanten handelen in aandelen, ETF’s, obligaties, opties, futures, warrants, hefboomproducten, beleggingsfondsen en certificates. Vanwege regelgeving is het niet mogelijk om cryptomunten zoals Bitcoin te kopen of verkopen via een broker zoals DeGiro of Mexem. Maar je kunt bij beide brokers wel beleggen in zogenaamde crypto trackers (ETP’s).

BeschrijvingDeGiroMexem
AandelenJaJa
Fractionele aandelenNeeJa
ObligatiesJaJa
ETFJaJa
BeleggingsfondsenJaJa
OptiesJaJa
FuturesJaJa
WarrantsJaJa
HefboomproductenJaJa
ForexJaJa
CryptoNeeNee
Margin rekeningJaJa
Telefonische ordersJaJa
Aantal beurzen50+150+
Aantal landen30+30+

Transactiekosten

Zowel Mexem als DeGiro hanteren zeer scherpe transactiekosten en behoren beide tot de goedkoopste brokers op de markt. Er zit weinig verschil tussen de transactiekosten van aandelen en ETF’s. Mexem is wel een beetje duurder voor andere effecten zoals obligaties, opties, futures en warrants.

BeschrijvingDeGiroMexem
Aandelen EUVanaf € 2Vanaf € 1,8
Aandelen VKVanaf £ 3,9Vanaf £ 2,5
Aandelen VSVanaf $ 1Vanaf $ 2,5
ETF EUVanaf € 2Vanaf € 1,8
ETF VKVanaf £ 2Vanaf £ 2,5
ETF VSVanaf $ 2Vanaf $ 2,5
Obligaties EUVanaf € 2Vanaf € 5
Obligaties VSVanaf $ 2Vanaf $ 8
Opties EUVanaf € 0,75Vanaf € 1,8
Opties VKVanaf £ 0,75Vanaf £ 2,5
Opties VSVanaf $ 0,75Vanaf $ 2
Futures EUVanaf € 0,75Vanaf € 1,8
Futures VKVanaf £ 0,75Vanaf £ 2,5
Futures VSVanaf $ 0,75Vanaf $ 2
WarrantsVanaf € 1Vanaf € 5

Andere kosten

Bij DeGiro en Mexem zijn er geen jaarlijkse kosten verbonden aan het aanhouden van een rekening. Beide brokers behoren tot de goedkoopste op de markt. Ze bieden zeer scherpe tarieven aan voor het handelen in alle effecten van aandelen en obligaties tot ETF’s en opties. Voor een volledig overzicht van de tarieven kun je terecht bij Mexem of DeGiro.

Houd wel rekening met het feit dat DeGiro aansluitingskosten of connectiviteitskosten aanrekent voor elke beurs waar je op verhandelt. Als je binnen één kalenderjaar op zowel de London Stock Exchange, New York Stock Exchange en de Hong Kong Stock Exchange effecten hebt gekocht of verkocht betaal je 7,5 euro per jaar (3 * 2,5 euro). Voor transacties op Euronext Brussel en Amsterdam rekent DeGiro geen kosten aan. Mexem rekent geen connectiviteitskosten aan.

Nog een belangrijk verschil waarmee je rekening moet houden tussen DeGiro en Mexem zijn de kosten voor uitgaande transfers. Op moment dat je van broker wilt overstappen, kan je huidige broker hoge kosten aanrekenen voor het overzetten van de effecten in de vorm van transferkosten. DeGiro rekent 100 euro aan per effect dat moet overgezet worden naar een andere broker. Mexem is daarentegen een van de weinige brokers die dit gratis aanbiedt. Iemand die een portefeuille van 10 aandelen wil overzetten van DeGiro naar een andere broker, is in dat geval 1.000 euro kwijt. Vaak komt het daarom goedkoper uit om de posities te liquideren en het geld over te schrijven naar een andere broker.

Zowel bij DeGiro als bij Mexem kun je een attest invullen om van een verlaagde bronheffing te genieten wanneer je buitenlandse dividenden ontvangt uit de Verenigde Staten. Beide brokers rekenen geen kosten aan voor het verwerken van dit attest en ook niet voor corporate actions zoals het innen van buitenlandse dividenden.

BeschrijvingDeGiroMexem
TransactiekostenLaagLaag
Vaste kostenGeenGeen
InningskostenGeenGeen
Minimum instapbedragGeenGeen
InactiviteitskostenGeenGeen
Wisselkoersmarge0,25%0,005%
GeldopnameGratisEerste opname maand gratis daarna € 1 SEPA / € 8 WIRE per overschrijving
Telefonische ordersToeslag van €10Gratis
Uitgaande transfer (per effect) €100 Gratis

Tools

Mexem maakt gebruik van het IBKR platform waardoor je toegang hebt tot heel wat geavanceerde functies. DeGiro heeft daarentegen een uitgebreide Academie waar beleggers terecht kunnen om hun kennis bij te schaven. Naast een uitgebreide Nederlandstalige blog hebben ze ook een aantal video’s op hun YouTube kanaal staan. De video’s zijn helaas enkel in het Engels beschikbaar.

BeschrijvingDeGiroMexem
AcademieJaNee
ScreenerJaJa
Fundamentele analyseJaJa
Technische analyseJaJa
Demo-accountNeeNee
SchaduwportefeuilleJaJa

Scores

Zowel DeGiro als Mexem zijn goede keuzes voor beleggers die op zoek zijn naar een broker die lage transactiekosten aanbiedt. Mexem biedt via het IBKR platform een ruimere toegang tot een groter aantal beurzen dan DeGiro. Maar het nadeel is wel dat dit platform enkel in het Engels te gebruiken is. DeGiro heeft daarentegen een Nederlandstalig platform dat eenvoudig te gebruiken is.

Hou er rekening mee dat je als klant van DeGiro of Mexem over een buitenlandse rekening beschikt waarvoor je een aangifte moet doen bij het Centraal Aanspreekpunt (CAP) van de Nationale Bank van België (NBB). Deze aanmelding is eenmalig en neemt niet veel tijd in beslag. We hebben een stappenplan geschreven waarin we uitleggen hoe je je DeGiro-account of Mexem-account aanmeldt bij het CAP.

Daarnaast houden zowel DeGiro als Mexem de roerende voorheffing niet in wanneer je als belegger dividend uit het buitenland ontvangt. Enkel de roerende voorheffing van Belgische bedrijven wordt ingehouden. Deze worden namelijk aan de bron belast. Je staat dus als klant van DeGiro of Mexem zelf in om de roerende voorheffing die je hebt ontvangen op dividenden uit het buitenland aan te geven op je personenbelasting.

Zie je het niet zitten om deze administratieve taken zelf te doen, overweeg dan een broker zoals Saxo. Bij deze broker beschik je over een binnenlandse effectenrekening waardoor je geen aangifte moet doen bij het CAP of een vakje moet aanvinken op je personenbelasting. Daarnaast zorgt Saxo voor de aangifte van de roerende voorheffing van buitenlandse dividenden. Bovendien biedt Saxo gelijkaardige tarieven aan als DeGiro en Mexem.

BeschrijvingDeGiroMexem
Aanbod4.55.0
Kosten4.54.5
Gebruiksgemak4.03.5
Klantendienst4.04.0
Algemene score4.34.3

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief