Home Brokers Saxo vs Interactive Brokers 2024

Saxo vs Interactive Brokers 2024

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 8 minuten leestijd

Saxo werd in 1992 opgericht door Kim Fournais en Lars Seier Christensen onder de naam Midas. Maar de naam werd in 2001 veranderd naar Saxo. In 2019 nam Saxo de bekende broker Binckbank over. Vandaag is Saxo een van de grootste brokers in België en Europa. Ze hebben meer dan 1 miljoen klanten verspreid over meer dan 15 landen.

Interactive Brokers (IBKR) werd opgericht in 1978 en is een van de grootste brokers in de Verenigde Staten. Via het handelsplatform van Interactive Brokers krijg je toegang tot een breed aanbod van financiële effecten op 150 beurzen in 33 verschillende landen. Naast aandelen, obligaties, ETF’s, kun je er ook terecht in de handel van onder andere opties, derivaten en cryptomunten.

Uitstekend

Beheerskosten: Gratis

Minimum inleg: € 0

Aandelen/ETF’s: vanaf € 2

Uitstekend

Beheerskosten: Gratis

Minimum inleg: € 0

Aandelen/ETF’s: vanaf € 3

Het voornaamste nadeel van Interactive Brokers is dat ze geen administratieve last uit handen nemen. Als klant van Interactive Brokers ben je zelf verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat alles wordt aangegeven bij de fiscus. Zo sta je in voor de berekening en afhandeling van de beurstaks en het aangeven van de roerende voorheffing op buitenlandse dividenden. Vooral de afhandeling van de beurstaks kan arbeidsintensief zijn, zeker wanneer je veel transacties doet.

Saxo houdt, in tegenstelling tot Interactive Brokers, de beurstaks en de roerende voorheffing op buitenlandse dividenden wel in. Een effectenrekening bij Saxo moet niet aangeven worden bij het Centraal Aanspreekpunt (CAP), die van Interactive Brokers wel.

Een effectenrekening bij Interactive Brokers wordt beschermd door de Securities Investor Protection Corporation (SIPC). Dit wil zeggen dat bij een eventueel faillissement van Interactive Brokers, effecten en contanten beschermd zijn voor een bedrag van maximaal 500.000 dollar. Contanten zijn beschermd voor een maximum van 250.000 dollar. De bescherming van SIPC geldt ook voor buitenlandse beleggers en is uitgebreider dan het Depositogarantiestelsel (DGS) en Beleggerscompensatiestelsel (BCS). Klanten van Saxo genieten van een bescherming van maximaal 100.000 euro onder het DGS en 20.000euro onder het BCS.

BeschrijvingInteractive BrokersSaxo
HoofdkantoorVerenigde StatenDenemarken
Oprichtingsjaar19771992
Assets under management337 miljard dollar+95 miljard euro+
Klanten2.430.000+1.000.000+
ToezichthouderFCA en CBIFSA
Depositogarantiestelsel (DGS)Nee, wel SIPCJa
Beleggerscompensatiestelsel (BCS)Nee, wel SIPCJa
KredietratingA- (S&P)BBB (S&P)
Afhandeling beurstaksNeeJa
Belgische rekening (CAP)NeeJa
Afhandeling RV buitenlandse dividendenNeeJa
Persoonlijke rekeningJaJa
Gezamenlijke rekeningJaJa
Zakelijke rekeningJaJa

Klantendienst

De klantendienst van Interactive Brokers voor Belgische klanten is minimaal. Er is geen ondersteuning in het Nederlands, waardoor je al je mails in het Engels moet opstellen. Als je telefonisch contact wilt opnemen, moet je een Zwitsers nummer bellen. De klantendienst kan je te woord staan in het Engels, maar ze kunnen niet helpen met fiscale vragen. Saxo heeft daarentegen een Nederlandstalige klantendienst waar je terecht kunt met al je vragen, ook fiscale vragen die specifiek zijn aan België.

BeschrijvingInteractive BrokersSaxo
ContactformulierJaJa
E-mailadreshelp@interactivebrokers.combelgie@saxobank.com
ChatEnkel voor bestaande klantenEnkel voor bestaande klanten
Telefoonnummer+41 41 726 9500+32 3 500 52 11
OpeningsurenOp werkdagen van 9:00 tot 18:00Op werkdagen van 08:00 tot 17:00
NederlandsNeeJa

Aanbod

Saxo  heeft een uitgebreid aanbod aan financiële effecten. Naast aandelen en obligaties kan je er ook terecht voor onder andere hefboomproducten, opties en warrants. Interactive Brokers heeft nog een uitgebreider aanbod en biedt in tegenstelling tot Saxo ook handel in fractionele aandelen en crypto aan. Bovendien krijg je via Interactive Brokers toegang tot een groter aantal beurzen.

BeschrijvingInteractive BrokersSaxo
AandelenJaJa
Fractionele aandelenJaNee
ObligatiesJaJa
ETFJaJa
BeleggingsfondsenJaJa
OptiesJaJa
FuturesJaJa
WarrantsJaJa
HefboomproductenJaJa
ForexJaJa
CryptoJaNee
Margin rekeningJaJa
Telefonische ordersJaJa
Aantal beurzen150+50+
Aantal landen30+30+

Transactiekosten

De transactiekosten van Interactive Brokers en Saxo liggen dicht bij elkaar. Saxo is iets goedkoper voor beleggers die voornamelijk actief zijn op Euronext beurzen. Interactive Brokers heeft daarentegen lagere tarieven voor wie voornamelijk actief is om Amerikaanse beurzen.

BeschrijvingInteractive BrokersSaxo
Aandelen EUVanaf € 3Vanaf € 2
Aandelen VKVanaf £ 3Vanaf £ 3
Aandelen VSVanaf $ 1Vanaf $ 1
ETF EUVanaf € 3Vanaf € 2
ETF VKVanaf £ 3Vanaf £ 3
ETF VSVanaf $ 1Vanaf $ 1
Obligaties EUVanaf € 2,5Vanaf € 5
Obligaties VSVanaf $ 1Vanaf $ 5
Opties EUVanaf € 1,50Vanaf € 0,75
Opties VKVanaf £ 1,7Vanaf £ 3
Opties VSVanaf $ 0,15Vanaf $ 2
Futures EUVanaf € 3Vanaf € 3
Futures VKVanaf £ 1,7Vanaf £ 3
Futures VSVanaf $ 0,85Vanaf $ 3
WarrantsVanaf € 3Vanaf € 2

Andere kosten

Interactive Brokers rekent naast hun lage transactiekosten geen bijkomende kosten aan. Ze hanteren enkel een wisselkoersmarge van 0,002% met een minimum van 2 dollar per transactie. Saxo rekent wel een aantal extra kosten aan zoals inningskosten, uitgaande transferkosten en een toeslag voor telefonische orders. Voor het verwerken van buitenlandse dividenden rekent Saxo een kost van 2% aan op het ontvangen dividend. En wil je ooit je portefeuille overzetten naar een andere broker, zal Saxo 75 euro per effect aanrekenen dat je wil overzetten.

BeschrijvingInteractive BrokersSaxo
TransactiekostenLaagLaag
Vaste kostenGeenGeen
InningskostenGeen2%
Minimum instapbedragGeenGeen
InactiviteitskostenGeenGeen
Wisselkoersmarge0,002%0,50%
GeldopnameGratisGratis
Telefonische ordersNiet beschikbaarToeslag van €15
Uitgaande transfer (per effect) Gratis € 75
AcademieJaJa
ScreenerJaJa
Fundamentele analyseJaJa
Technische analyseJaJa
Demo-accountJaJa
SchaduwportefeuilleJaJa

Tools

Omdat Interactive Brokers een Amerikaans bedrijf is, hebben ze een handelsplatform dat uitsluitend in het Engels werkt. Het platform is bovendien enorm uitgebreid en niet intuïtief, waardoor er een steile leercurve is voor nieuwe beleggers. Het platform van Saxo heeft minder geavanceerde functies maar is wel een stuk eenvoudiger en te gebruiken in het Nederlands.

BeschrijvingInteractive BrokersSaxo
AcademieJaJa
ScreenerJaJa
Fundamentele analyseJaJa
Technische analyseJaJa
Demo-accountJaJa
SchaduwportefeuilleJaJa

Scores

Saxo is een voor de hand liggende keuze voor Belgische beleggers. Ze hebben een ruim aanbod aan verschillende effecten op verschillende beurzen die verhandelt kunnen worden aan lage transactiekosten. Ze houden zowel de beurstaks als de roerende voorheffing op buitenlandse dividenden, zodat je dat niet zelf moet doen. Zit je met bepaalde vragen over het platform of belastingen dan kun je telefonisch terecht bij een Nederlandstalige klantendienst. Daarom is Saxo de beste broker, zeker voor beginnende beleggers.

Interactive Brokers is eerder voor meer ervaren beleggers. Je handje wordt niet vastgehouden waardoor je zelf verantwoordelijk bent om aan alle fiscale verplichtingen te voldoen. Het handelsplatform beschikt over een groot aantal geavanceerde functies, maar het kan overweldigend zijn om het te leren gebruiken. Daarom raden we Interactive Brokers enkel aan voor wie al wat ervaring heeft op de beurs.

BeschrijvingInteractive BrokersSaxo
Aanbod5,04,5
Kosten4,54,5
Gebruiksgemak2,54,5
Klantendienst3,04,0
Algemene score3,84,4

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief