Home Opties en derivaten Gedekte warrants: betekenis, uitleg en voorbeelden

Gedekte warrants: betekenis, uitleg en voorbeelden

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is een gedekte warrant?

Gedekte warrants, ook wel covered warrants of naked warrants genoemd, zijn warrants die worden uitgegeven door een financiële instelling in plaats van een bedrijf. Net zoals bij een gewone warrant, geven ze de houder het recht, maar niet de verplichting, om een financieel instrument te kopen of te verkopen tegen een bepaalde prijs op of voor een bepaalde datum. Men gebruikt de term ‘gedekt’ omdat de financiële instelling (of emittent) de blootstelling van de warrants die ze verkocht heeft zal afdekken door het onderliggend effect te kopen. In tegenstelling tot gewone warrants kunnen gedekte warrants naast individuele aandelen ook indexen, grondstoffen of valuta als onderliggende activa hebben.

Hoe werkt een gedekte warrant?

Gedekte warrants zijn in veel opzichten vergelijkbaar met opties en staan genoteerd op grote beurzen zoals de London Stock Exchange en Hong Kong Stock Exchange. Een call warrant geeft de belegger, juist zoals bij een call optie, het recht om een onderliggend effect te kopen. Een put warrant geeft de belegger, juist zoals bij een put optie, het recht om een onderliggend effect te verkopen.

Elke warrant heeft een uitoefenprijs en een vervaldatum. Een gedekte warrant kan, net zoals een optie, zowel Europees als Amerikaans zijn. Een Europese warrant kan alleen uitgeoefend worden op de vervaldatum zelf. De houder van een Amerikaanse warrant kan daarentegen zijn warrant uitoefenen op of voor de vervaldatum.

Gedekte warrants hebben een typische looptijd van drie, zes, negen, twaalf of achttien maanden. Opties kunnen daarentegen looptijden hebben van een week tot twee jaar. Met gedekte warrants kan een belegger niet meer verliezen dan zijn inleg. Het maximale verlies is vooraf bekend en er zijn ook geen margin calls. Je hoeft dus niet te betalen om je positie aan te houden. Dit onderscheidt gedekte warrants van sommige andere vormen van derivaten zoals bij put opties of call opties.

Voorbeeld van een gedekte warrant

Stel, een belegger verwacht dat de waarde van koper zal stijgen in de komende zes maanden. De belegger besluit gedekte call warrants te kopen om te profiteren van deze verwachte stijging, zonder de volledige kosten van de aandelen te hoeven betalen.

Details van de gedekte call warrant

  • Huidige prijs van koper : €10 per kg
  • Uitoefenprijs (strike price): €12
  • Looptijd: 6 maanden
  • Aantal warrants: 100
  • Prijs per warrant: €1

De prijs van koper stijgt na zes maanden naar €15 per kg. De waarde van de gedekte warrant kan worden berekend als volgt:

Winst per warrant = €15 – €12 = €3

Totale winst = €3 * 100 warrants = 300 euro

De totale opbrengst van de warrants is €300 en de initiële investering was €100. De netto winst bedraagt met andere woorden €200. Indien de prijs onder de €12 was gebleven gedurende zes maanden zou ons belegger zijn volledig inleg verloren zijn.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief