Home Brokers Interactive Brokers Review 2024

Interactive Brokers Review 2024

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 11 minuten leestijd

Introductie

Interactive Brokers is een Amerikaanse broker die in 1978 werd opgericht door Thomas Peterffy, die momenteel nog altijd voorzitter is. Met meer dan 2 miljoen klanten is Interactive Brokers een van de grootste brokers ter wereld. Ze stellen meer dan 2.900 mensen te werk in meer dan 15 verschillende landen. Interactive Brokers is beursgenoteerd (ticker IBKR) en staat onder toezicht van onder andere de FCA en de CBI.

Via het handelsplatform van Interactive Brokers krijgen beleggers toegang tot een breed scala aan financiële effecten op 150 beurzen in 33 verschillende landen. Naast klassieke effecten zoals aandelen, obligaties, ETF’s, opties en derivaten kunnen klanten ook cryptomunten zoals Bitcoin, Litecoin en Ethereum kopen. Op vlak van transactiekosten is Interactive Brokers een van de goedkoopste brokers ter wereld.

Interactive Brokers Review Vak
Uitstekend

Beheerskosten: Gratis

Minimum inleg: € 0

Aandelen/ETF’s: vanaf € 3

Maar Belgische klanten van Interactive Brokers kunnen niet rekenen op Nederlandse ondersteuning en staan zelf in voor het aangeven van hun beurstaks. Aangezien het aangeven van de beurstaks een grote administratieve last kan zijn kiezen heel wat Belgische beleggers voor het gebruiksgemak van een introducing broker zoals Mexem, Lynx en Easybroker. Deze drie brokers ondersteunen hun klanten in het Nederlands maar gebruiken Interactive Brokers voor het uitvoeren van alle orders.

Zowel Interactive Brokers als de introducing brokers houden geen roerende voorheffing in op dividenden uit buitenlandse aandelen. U staat dus als Belgische belastingplichtige zelf in voor het correct aangeven van uw buitenlandse dividenden op uw jaarlijkse belastingaangifte. Ook moet u er rekening mee houden dat u als Belgische belastingplichtige verplicht bent om een buitenlandse rekening aan te geven bij het CAP. Gelukkig hoeft u deze aangifte maar één keer te doen. Het vermelden van een buitenlandse rekening moet u wel doen op uw jaarlijkse belastingaangifte.

Open een rekening

Gemiddelde score: 4,0 / 5

Voordelen

  • Enorm selectie aan verschillende effecten
  • Zeer lage kosten
  • Educatief materiaal is van zeer hoge kwaliteit
  • Uitgebreid aantal tools voor onderzoek en analyse

Nadelen

  • U staat zelf in voor aangifte van beurstaks en roerende voorheffing
  • Geen Nederlandstalige ondersteuning

Tarieven en kosten

Interactive Brokers is een van de goedkoopste brokers op de markt. U kan vanaf 1 dollar aandelen, obligaties en ETF’s verhandelen op Amerikaanse beurzen zoals de Nasdaq en de New York Stock Exchange. Op Europese beurzen kan u aandelen, obligaties en ETF’s verhandelen vanaf 3 euro.

Er zijn geen verborgen kosten bij Interactive Brokers. Ze rekenen geen bewaarloon, inningskosten, inactiviteitskosten of kosten voor geldopname aan. Zelfs voor uitgaande transfers naar een andere broker brengt Interactive Brokers geen kosten in rekening. De wisselkoerskosten liggen zeer laag, wat vooral interessant is voor beleggers die veel op buitenlandse beurzen handelen in vreemde munten.

BeschrijvingTransactiekosten
Aandelen EUVanaf € 3
Aandelen VKVanaf £ 3
Aandelen VSVanaf $ 1
ETF EUVanaf € 3
ETF VKVanaf £ 3
ETF VSVanaf $ 1
Obligaties EUVanaf € 2,5
Obligaties VSVanaf $ 1
Opties EUVanaf € 1,50
Opties VKVanaf £ 1,7
Opties VSVanaf $ 0,15
Futures EUVanaf € 3
Futures VKVanaf £ 1,7
Futures VSVanaf $ 0,85
WarrantsVanaf € 3

Contact met klantendienst

Interactive Brokers is een Amerikaans bedrijf waardoor de Belgische en Nederlandse markt te klein is om een aparte klantendienst voor te voorzien. Hierdoor kunt u geen beroep doen op Nederlandstalige ondersteuning, niet via telefoon en ook niet via mail of chat. IBot is een krachtige AI-gestuurde bot die u kan helpen om uw vragen te beantwoorden in het Engels.

Vindt u geen antwoord op uw vraag, dan kunt u een ticket aanmaken of de klantendienst bellen. De klantendienst is 24 uur per dag bereikbaar. Er bestaat wel geen Belgisch of Nederlands nummer, voor ondersteuning moet u naar een nummer bellen in Zwitserland.

Mijn ervaring met de klantendienst van Interactive Brokers is redelijk goed. Vragen worden redelijk snel en correct beantwoord. Andere klanten van Interactive Brokers laten op Trustpilot ook overwegend positieve reviews achter.

Is Interactive Brokers betrouwbaar?

Interactive Brokers is een bedrijf dat genoteerd staat op de Nasdaq. Omdat het een beursgenoteerd bedrijf is, moet het voldoen aan een hogere vereisten en transparantie dan brokers die dat niet zijn. Met een kredietrating van A- (S&P) scoren ze redelijk hoog en op hetzelfde niveau als de betere grootbanken.

Rekeningen bij Interactive Brokers worden beschermd door de Securities Investor Protection Corporation (SIPC). Dit wil zeggen dat bij een eventueel faillissement klanten beschermd zijn voor een bedrag van maximaal 500.000 dollar. Contanten zijn beschermd voor bedragen tot 250.000 dollar. De bescherming van SIPC is ook van toepassing op buitenlandse beleggers en is uitgebreider dan het Depositogarantiestelsel en Beleggerscompensatiestelsel dat we in België kennen.

In  augustus 2020 heeft Interactive Brokers een boete van 38 miljoen dollar betaald aan Amerikaanse toezichthouders voor tekortkomingen in het antiwitwasprogramma. Deze boete bedroeg ongeveer 20% van de winst dat Interactive Brokers in 2020 maakte. Sindsdien zijn er geen incidenten meer geweest.

Tools

Client Portal

Het Client Portal is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde beleggers om hun portefeuille te raadplegen, screeners in te stellen en om effecten te verhandelen. In dit platform krijgen beleggers ook toegang tot al het educatief materiaal en kunnen ze technische en fundamentele analyses doen op duizenden bedrijven.

IBKR Mobile

IBKR Mobile is de mobiele versie van de Client portal. Via deze app heeft u toegang tot dezelfde informatie en functies als de webbased toepassing. Zo kunt u ook screeners instellen, fundamentele analyses doen en orders plaatsen. De app is gebruiksvriendelijk en intuïtief om te gebruiken. Het enige waar ik moeite mee had was het instellen van mijn vingerafdruk zodat ik niet elke keer mijn paswoord manueel moet invullen.

Trader Workstation

Trade Workstation (TWS) is een van de beste platformen op de markt voor actieve beleggers en daytraders. Via TWS kunnen beleggers koersen in realtime raadplegen, watchlists aanmaken en alerts instellen. Er zijn geavanceerde functies zoals het ontwerpen van een complexe multi-leg optiestrategie.

Experten die weten wat ze doen kunnen meer dan 100 verschillende ordertypes gebruiken om hun beleggingsstrategie optimaal uit te voeren. En sinds kort is er ook een Securities Lending Dashboard waar beleggers geld kunnen verdienen met het uitlenen van effecten aan short sellers. Daarnaast kunt u TWS aanpassen naargelang uw persoonlijke voorkeuren. Alle schermen zijn aanpasbaar en u kan zelfs sneltoetsen instellen om bepaalde orders uit te voeren.

Met de Market Scanners kunt u op zoek gaan naar verschillende effecten zoals aandelen, obligaties en ETF’s. U kunt screeners gebruiken die al zijn ingesteld of u kan ook uw eigen screeners instellen. Na het vinden van interessante effecten kunt u met de Fundamentals Explorer historische gegevens en belangrijke financiële ratio’s raadplegen.

Account openen

Bij Interactive Brokers kunnen beleggers naast een persoonlijke rekening ook een gezamenlijke rekening of een zakelijke rekening openen. In tegenstelling tot Belgische brokers maakt Interactive Brokers geen gebruik van Itsme. Het onboardingproces kan dus wat tijd in beslag nemen omdat u al uw gegevens handmatig moet invullen. Daarnaast moet u ook de nodige screenshots uploaden van uw identiteitskaart en bewijs van woonplaats.

Ik vind het persoonlijk een pluspunt dat gebruikers een demoversie van het platform kunnen uitproberen zonder dat ze daarvoor een account moeten aanmaken. Op die manier kun je tools zoals het Client Portal, IBKR Mobile en het Trader Workstation op voorhand uitproberen.

Open vandaag nog een rekening bij Interactive Brokers

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief