Home Brokers Beleggerscompensatiestelsel (BCS): Definitie, uitleg en voorbeelden

Beleggerscompensatiestelsel (BCS): Definitie, uitleg en voorbeelden

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is het beleggerscompensatiestelsel?

Het beleggerscompensatiestelsel beschermt de effecten van beleggers wanneer een financiële instelling failliet gaat. Financiële instellingen zoals banken en brokers zijn wettelijk verplicht om hun eigen vermogen gescheiden te houden van het vermogen van hun klanten. Concreet wilt dat zeggen dat effecten altijd eigendom blijven van de belegger en niet op de balans van de broker komen te staan. In geval van een faillissement kunnen schuldeisers geen aanspraak maken op de effecten van hun klanten.

Enkel in geval van fraude of mismanagement kan het zijn dat de financiële instelling niet in staat is om alle effecten terug aan zijn klanten te bezorgen. In dat geval treedt het beleggerscompensatiestelsel in werking om beleggers voor verliezen van effecten tot maximaal 20.000 euro per persoon en per financiële instelling te vergoeden.

Hoe werkt het beleggerscompensatiestelsel?

Het beleggerscompensatiestelsel is opgericht door de Europese Unie om particuliere beleggers te beschermen tegen fraude en andere wanpraktijken. De uitvoering van het beleggerscompensatiestelsel is, juist zoals het depositogarantiestelsel, een nationale bevoegdheid. Het Belgische beleggerscompensatiestelsel is bedoeld voor beleggers die klant zijn bij een Belgische financiële instelling zoals een bank of broker.

Het Belgische beleggerscompensatiestelsel wordt betaald door de financiële instellingen die hierbij zijn aangesloten. Alle financiële instellingen zorgen er samen voor dat er genoeg geld is om in geval van een faillissement de getroffen beleggers te compenseren. Het is dus niet zo dat in geval van een faillissement de vergoeding betaald zal worden met belastinggeld.

Belegt u bij een kredietinstelling of beleggingsonderneming in een ander land, dan geldt meestal de Beleggerscompensatie van het land waar dit hoofdkantoor is gevestigd.

In alle landen van de Europese Economische Ruimte (EER) biedt het beleggerscompensatiestelsel een vangnet voor uw beleggingen en cashreserves. België voorziet een maximum van 20.000 euro per persoon en per financiële instelling, maar sommige landen in de EER voorzien een hoger bedrag. Zo is Keytrade een bijkantoor dat deel uitmaakt van de Franse groep Arkéa Direct Bank. Omdat de moederonderneming gevestigd is in Frankrijk is de compensatie 70.000 euro in plaats van 20.000 euro. Financiële instellingen buiten de EER vallen onder andere regelingen. In de Verenigde Staten bestaat bijvoorbeeld het Securities Investor Protection Corporation (SIPC).

Welke financiële instellingen zijn aangesloten bij beleggerscompensatiestelsel?

De instellingen die aangesloten bij het Beschermingsfonds:

  • kredietinstellingen
  • beursvennootschappen
  • vennootschappen voor vermogensbeheer en beleggingsadvies
  • beheervennootschappen van instellingen voor collectieve belegging, die eveneens de activiteit van individueel portefeuillebeheer kunnen uitoefenen

Wat valt onder het beleggerscompensatiestelsel?

Het beleggerscompensatiestelsel dekt financiële producten zoals aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, opties en derivaten. Maar niet alle effecten worden beschermd onder het beleggerscompensatiestelsel. Speculatieve producten zoals cryptomunten worden momenteel niet onder dit stelsel beschermd.

Het beleggerscompensatiestelsel is ontworpen voor particuliere beleggers. Professionele beleggers zoals verzekeraars en pensioenfondsen kunnen geen beroep doen op dit fonds. De compensatievergoeding geldt per persoon en per bank. Heeft u een gezamenlijke rekening met iemand dan bent u samen voor een maximum van 40.000 euro beschermd onder het beleggerscompensatiestelsel.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief