Home Brokers De Beste Brokers voor Opties

De Beste Brokers voor Opties

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 15 minuten leestijd

Opties geven beleggers het recht maar niet de verplichting om een onderliggend effect te kopen of verkopen aan een vooraf bepaalde prijs op of voor een specifieke datum. Ze kunnen door hun hefboomeffect gebruikt worden om te speculeren. Opties zijn, onder andere door hun hefboomeffect, complexere financiële producten die enige kennis en ervaring vereisen.

Sommige beleggers gebruiken opties ook om in te spelen op schommelingen in volatiliteit. Terwijl andere beleggers ze juist defensief gebruiken, om bepaalde risico’s in hun portefeuille af te dekken. Een bijkomend voordeel is dat opties niet onderworpen zijn aan de Belgische taks op beursverrichtingen (TOB). Dit komt omdat opties gezien worden als contracten en niet als effecten.

Meerwaarden uit het traden van opties zijn niet belastbaar zolang ze onder de ‘goede huisvader’ regel vallen. Dit begrip is rekbaar en het is aan de fiscus om dit te bewijzen. Als de fiscus kan aantonen dat de handel in opties onder speculeren vallen dan zijn de meerwaarden op opties wel belastbaar aan 33%.

Voor welke doeleinden u opties gebruikt, het kan lonen om voor een broker te kiezen die zich hier op toelegt. Hieronder vindt u een overzicht van de beste brokers voor opties.

DeGiro

DeGiro is de beste broker voor opties dankzij de combinatie van lage transactiekosten, gebruiksvriendelijk platform en de behandeling van de Belgische taks op beursverrichtingen. Op vlak van opties krijgt u als klant van DeGiro toegang tot verschillende Europese beurzen zoals Euronext Nederland, België, Frankrijk, Portugal, Eurex Duitsland, MEFF Spanje en IDEM Italië. Op deze beurzen betaalt u maar 0,75 euro per contract.

Op de Nordics beurzen OMX Denemarken, Finland, Zweden en Noorwegen betaalt u 1,75 euro per contract. En voor de Amerikaanse beurzen zoals CME, CBOE, CBOT, COMEX en NYMEX betaalt u maar 0,75 dollar per contract. Voor opties op deze Amerikaanse beurzen komt wel een maandelijkse kost van 5 dollar voor elke maand waarin u een contract koopt, bezit of verkoopt.

DeGiro is met deze tarieven veruit de goedkoopste broker voor opties. Enkel Interactive Brokers is goedkoper maar deze broker neemt de betaling van de beurstaks niet uit handen. DeGiro doet dit wel voor Belgische beleggers. U hoeft enkel uw roerende voorheffing op dividenden op uw jaarlijkse belastingaangifte aangeven samen met de vermelding dat u over een buitenlandse rekening beschikt. Wanneer u kiest om klant te worden bij DeGiro moet u ook uw rekening aanmelden bij het CAP. Dat is gelukkig zeer eenvoudig en hoeft u maar één keer te doen.

Wilt u nog meer info, lees dan onze volledige DeGiro review.

Voordelen:

 • Goedkope tarieven
 • Behandeling beurstaks
 • Brede selectie aan effecten

Nadelen:

 • Connectiviteitskosten
 • Geen handel in fractionele aandelen
 • Geen mogelijkheid voor een gezamenlijke rekening

MEXEM

MEXEM is een introducing broker van Interactive Brokers. Het grootste voordeel van MEXEM te gebruiken is dat ze de berekening en betaling van de beurstaks uit handen nemen. Het voornaamste nadeel is dat u hogere transactiekosten betaalt dan wanneer u een account bij Interactive Brokers zou openen.

Op het vlak van opties betaalt u op Europese beurzen zoals Euronext Nederland, België, Frankrijk transactiekosten van 1,8 euro per contract. Op Amerikaanse beurzen betaalt u 2 dollar per contract. Maar u heeft ook toegang tot beurzen zoals Canada, Zwitserland, VK, Hong Kong en Japan. De transactiekosten liggen bij MEXEM lager dan bij full service brokers zoals Bolero en Saxo. Bovendien is de selectie ook ruimer.

Via MEXEM krijgt u ook toegang tot het Trade Work Station dat ontwikkeld is door Interactive Brokers. Deze software bestaat zowel in een desktop als in een mobiele versie, en u hoeft geen extra kosten te betalen om het te gebruiken. Via dit platform krijgt u toegang tot allerlei geavanceerde functies om optiestrategieën uit te werken. Door verschillende optiestrategieën met elkaar te vergelijken kan u op zoek gaan naar de meest winstgevende opties op de markt. Met de Options Portfolio kunt u opportuniteiten identificeren aan de hand van uw eigen filters.

Voor beginnende beleggers is MEXEM interessant omdat ze de behandeling van de beurstaks uit handen nemen. Wel moet u zelf uw buitenlandse rekening bij MEXEM bij het CAP aangeven. Ook moet u uw roerende voorheffing op buitenlandse dividenden op uw jaarlijkse belastingaangifte invullen.

Wilt u nog meer info, lees dan onze volledige MEXEM review.

Voordelen:

 • Goedkope tarieven
 • Behandeling beurstaks
 • Enorme selectie aan opties en effecten
 • Zeer uitgebreide selectie aan tools
 • Geavanceerde functies via desktop en mobile

Nadelen:

 • Ingewikkeld platform voor beginnende beleggers

Bolero

Bolero heeft niet de goedkoopste tarieven voor opties, maar heeft wel het voordeel een Belgische full service broker te zijn. Hierdoor moet u onder andere als belegger geen aangifte doen bij het CAP en geen vermelding maken van een buitenlandse rekening op uw jaarlijkse belastingaangifte. Bovendien zorgt Bolero ervoor dat alle roerende voorheffing op dividenden wordt ingehouden, zodat u deze niet zelf moet aangeven en betalen.

Voor opties op Euronext Brussel, Parijs, Amsterdam en Frankfurt Eurex betaalt u 3 euro. Op de London International Financial Futures and Options Exchange (LIFFE) en op de Chicago Board Options Exchange (CBOE) betaalt u respectievelijk 3 pond en 3 dollar. Voor andere effecten hanteert Bolero tarieven die in lijn liggen met andere Belgische brokers. Deze tarieven liggen wel hoger in vergelijking met buitenlandse brokers zoals DeGiro en MEXEM.

Beleggers die elke maand een vast bedrag in een tracker willen steken, kunnen dat doen via de Bolero Playlist. U kunt hieruit 50 ETF’s kiezen waarbij u sinds kort aan een verlaagde transactiekost vanaf 2,5 euro kunt instappen of uitstappen. Voor beleggers die regelmatig buitenlandse aandelen kopen die een dividend uitbetalen, is Bolero ook interessant. Via Bolero kunt u voor verlaagde bronheffing aanvragen voor de VS, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Australië, Nieuw-Zeeland, Zweden en Zwitserland.

Hoewel u als klant van Bolero een verlaagde bronheffing kunt genieten op dividenden uit veel verschillende landen moet u wel rekening houden met een inningskost van 2%. Een bijkomend nadeel zijn de hoge transactiekosten voor offline beurzen. Voor transacties op onder andere de beurs van Hong Kong en Japan moet u naar de orderdesk bellen en betaalt u een commissie van minstens 75 euro per transactie.

Wilt u nog meer info, lees dan onze volledige Bolero review.

Voordelen:

 • Marktconforme tarieven
 • Lagere administratieve last
 • Brede selectie aan effecten
 • Lage transactiekosten op ETF’s uit de Bolero Playlist
 • Verlaagde bronheffing voor acht landen

Nadelen:

 • Inningskosten dividend buitenlandse aandelen
 • Hoge transactiekosten voor offline

Saxo

Saxo rekent lagere transactiekosten aan voor opties dan Bolero. Voor contracten op Europese beurzen betaalt u maar 2,45 euro en voor opties op de Londense beurs maar 2,1 Britse pond. Voor opties op de CBOE betaalt u bij beide brokers ongeveer hetzelfde (2,95 euro tov 3 euro). In totaal krijgt u als beleggers toegang tot 3.200 beursgenoteerde opties op onder andere aandelen, indices en metalen op 20 verschillende beurzen.

Bij Saxo kunt u gratis gebruik maken van het SaxoTraderGO of SaxoTraderPro handelsplatform. Hierbij krijgt u toegang tot een krachtige optiematrix waarbij u alle informatie over uitoefenprijzen, grieken en volatiliteit kunt zien. Bovendien kunt u kolommen en weergave aanpassen naar uw eigen voorkeur. Het is ook mogelijk om een optiestrategie met meerdere poten in te zetten via een combinatie-orderticket.

Omdat Saxo een Belgische tak heeft moet u als belegger geen aangifte doen bij het CAP en geen vermelding maken van een buitenlandse rekening op uw jaarlijkse belastingaangifte. Bovendien zorgt Saxo dat alle roerende voorheffing wordt ingehouden voor dividenden zodat u deze niet zelf moet aangeven en betalen. Qua transactiekosten voor andere effecten is Saxo vergelijkbaar met Belgische brokers zoals Bolero en Keytrade.

Wilt u nog meer info, lees dan onze volledige Saxo review.

Voordelen:

 • Ruime selectie aan opties
 • Geavanceerde functies via SaxoTraderGO applicatie
 • Marktconforme tarieven
 • Lagere administratieve last
 • Brede selectie aan effecten

Nadelen:

 • Inningskosten voor buitenlands dividend
 • Hoge transactiekosten voor ETF’s

Keytrade

Voor opties op Euronext Brussel, Parijs, Amsterdam betaalt u bij Keytrade 2,95 euro. Op de Eurex betaalt u 3 euro voor transacties op de beurs van Frankfurt en 3,5 Zwitserse Frank op de Swiss Exchange. Op de CBOE betaalt u maar 2,5 dollar per contract, lager dan wat u bij Bolero of Saxo betaalt.

Belangrijk om te weten is dat de uitoefening voor de vervaldag van gekochte opties niet mogelijk is via Keytrade Bank. Wilt u een long positie laten uitoefenen dan moet u wachten tot de vervaldag. Op dat moment zal Keytrade Bank de uitoefening automatisch verwerken.

Keytrade is ook geschikt voor beleggers die naast opties ook elke maand een vast bedrag beleggen in trackers. Via Keyplan kunt u gratis instappen in bepaalde indexfondsen. De enige kosten die u betaalt zijn de lopende kosten aan de fondsbeheerder. De fondsbeheerder deelt een stuk van de lopende kosten met Keytrade, zodat deze het gratis kan aanbieden aan haar klanten.

De transactiekosten die Keytrade hanteert voor aandelen en ETF’s liggen in lijn met andere Belgische brokers zoals Bolero, MeDirect en Saxo. Maar voor obligaties op de secundaire markt rekent Keytrade een minimum van 29,95 euro per transactie aan. Hierdoor is deze broker dus minder interessant voor mensen die graag direct willen beleggen in obligaties.

Wilt u nog meer info, lees dan onze volledige Keytrade review.

Voordelen:

 • Lagere administratieve last
 • Marktconforme tarieven
 • Brede selectie aan effecten
 • Gratis beleggen in ETF’s via Keyplan

Nadelen:

 • Hoge transactiekosten voor obligaties
 • Hoge transactiekosten voor futures
 • Handel in futures alleen via Keytrade Pro

Interactive Brokers

Interactive Brokers ondersteunt de wereldwijde handel in opties in meer dan 30 verschillende beurzen. Ze hanteren de laagste transactiekosten in de handel van opties. U betaalt maar 0,65 dollar per contract. Voor zeer actieve beleggers die meer dan 10.000 contracten per maand verhandelen kunnen de transactiekosten nog verder zakken, tot een minimum van 0,15 dollar per contract.

Naast lage transactiekosten heeft Interactive Brokers ook een aantal tools ontwikkeld om opties te analyseren. Deze tools omvatten templates waarmee u verschillende optiestrategieën met elkaar kunt vergelijken. Op die manier kunt u een optiestrategie uitwerken die voor u de beste risk reward verhouding heeft. Met de Options Portfolio kunt u opportuniteiten identificeren aan de hand van uw eigen filters.

U kan deze tools zowel via desktop als via de app op uw smartphone gebruiken. Bovendien geven deze tools u aan wanneer het nuttig zou zijn om een optie vervroegd uit te oefenen. In tegenstelling tot Keytrade kunt u bij Interactive Brokers wel opties vervroegd uitoefenen. Interactive Brokers heeft het totaalpakket voor ervaren beleggers.

Voor beginnende beleggers is Interactive Brokers minder interessant. Het handelsplatform heeft zoveel mogelijkheden dat het overweldigende kan zijn voor beleggers met weinig ervaring. Bovendien staat u als Belgische belastingplichtige in voor alle fiscale verplichtingen. Naast het aangeven van uw rekening bij het CAP en het aangeven van uw roerende voorheffing, staat u ook in voor de aangifte van de beurstaks. Dat wilt zeggen dat u om de twee maanden de beurstaks zelf moeten berekenen, aangeven en betalen.

Wilt u nog meer info, lees dan onze volledige Interactive Brokers review.

Interactive Brokers

Voordelen:

 • Goedkope tarieven
 • Enorme selectie aan opties en effecten
 • Zeer uitgebreide selectie aan tools
 • Geavanceerde functies via desktop en mobile

Nadelen:

 • Hoge administratieve last
 • Ingewikkeld platform voor beginnende beleggers

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief