Home Aandelen Dogs of the Dow: definitie, uitleg en rendement

Dogs of the Dow: definitie, uitleg en rendement

by Quinten de Jong
5 minuten leestijd

Wat zijn de Dogs of the Dow?

De ‘Dogs of the Dow’ is een beleggingsstrategie waarbij aandelen gekocht worden van bedrijven die genoteerd staan op de Dow Jones Industrial Average (DJIA). Deze beleggingsstrategie houdt in om in het begin van elk kalenderjaar aandelen van tien bedrijven te kopen met het hoogste dividendrendement.

Het idee achter deze strategie is dat het dividendbeleid van bedrijven niet zomaar aangepast wordt. De koers van een aandeel is daarentegen onderhevig aan sterke schommelingen. Wanneer de koers van een bedrijf daalt, stijgt het dividendrendement.

Waar komt de beleggingsstrategie vandaan?

De “Dogs of the Dow” beleggingsstrategie werd gepopulariseerd door Michael B. O’Higgins in 1991, met de publicatie van zijn boek “Beating the Dow”. O’Higgins claimde dat het mogelijk was om een hoger rendement te halen dan de index door te focussen op de 10 aandelen van de Dow Jones Industrial Average (DJIA) met het hoogste dividendrendement.

Hoewel het concept van investeren in aandelen met een hoog dividend niet nieuw was, bracht O’Higgins de strategie naar een breder publiek door het te koppelen aan de bekende DJIA-index. Zijn werk heeft bijgedragen aan de populariteit van dividendgerichte beleggingsstrategieën in het algemeen.

Hoe kun je deze beleggingsstrategie toepassen?

Hieronder leggen we uit hoe je deze beleggingsstrategie kunt toepassen. Houd rekening met transactiekosten, beurstaks en roerende voorheffing op het ontvangen van dividenden.

De ‘Dogs of the Dow’-strategie biedt geen garantie op succes en het is daarom belangrijk dat je je eigen onderzoek doet wanneer je in individuele aandelen belegt. De aandelenmarkt kan namelijk zeer volatiel zijn waardoor je een reëel risico loopt op het verlies van kapitaal.

  1. Zoek een recente lijst op van de 30 bedrijven die deel uitmaken van de DJIA. De compositie van de DJIA-index wordt namelijk elk kwartaal herzien.
  2. Voor elk van deze 30 bedrijven, bereken je het dividendrendement. Dit doe je door het jaarlijkse dividend per aandeel te delen door de huidige koers.
  3. Rangschik de bedrijven op basis van hun dividendrendement, van hoog naar laag. Selecteer de top tien bedrijven met het hoogste dividendrendement.
  4. Verdeel je kapitaal gelijkmatig over deze tien aandelen. Bijvoorbeeld, als je 20.000 euro hebt, investeer dan 2.000 euro in elk van de tien bedrijven.
  5. Aan het begin van elk jaar moet je je portfolio nakijken. Verkoop de aandelen die niet langer tot de top 10 behoren.  Behoud de aandelen van bedrijven die nog in de top 10 staan en investeer in de nieuwe ‘Dogs of the Dow’ zodat je portfolio terug uit 10 bedrijven bestaat.

Voorbeelden

Hieronder vind je een tabel met de Dogs of the Dow voor het jaar 2023. Het dividendrendement werd berekend op 30 december 2022.

BedrijfTickerDividendrendement
VerizonVZ6,6%
DowDOW5,6%
IntelINTC5,5%
WalgreensWBA5,1%
3MMMM5.0%
IBMIBM4,7%
AmgenAMGN3,2%
CiscoCSCO3,2%
ChevronCVX3,2%
JP Morgan ChaseJPM3,0%

Hieronder vind je een tabel met de Dogs of the Dow voor het jaar 2024. Het dividendrendement werd berekend op 29 december 2023.

BedrijfTickerDividendrendement
WalgreensWBA7.35%
VerizonVZ7.06%
3MMMM5.49%
DowDOW5.11%
IBMIBM4.06%
ChevronCVX4.05%
AmgenAMGN3.12%
Coca-ColaKO3.12%
CiscoCSCO3.09%
Johnson & JohnsonJNJ3.04%

Beleggers die in 2024 de Dogs of the Dow strategie hanteerden moesten met andere woorden Intel en JP Morgan Chase verkopen en vervangen door Coca-Cola en Johnson & Johnson.

Historisch rendement Dogs of the Dow

Wetenschappelijk onderzoek uit 2000 heeft aangetoond dat de Dogs of the Dow geen garantie biedt voor een hoger rendement. Individuele beleggers moeten namelijk rekening houden met een hogere beurstaks, meer transactiekosten en roerende voorheffing op dividenden.

Dit wordt bevestigd door recent onderzoek van Doh-Khul Kim, die aantoont dat deze beleggingsstrategie geen betrouwbare methode is om de DJIA-index te verslaan. Door de hogere kosten die individuele beleggers oplopen daalt het rendement merkbaar. Na rekening te houden met kosten is het rendement van de Dogs of the Dow vergelijkbaar met die van een goedkope ETF die de koers van de DJIA volgt.

Over het algemeen is de Dogs of the Dow strategie dus geen garantie op een hoger rendement dan dat van de DJIA-index.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief