Home Ondernemen Kredietrisico: betekenis, uitleg en voorbeelden

Kredietrisico: betekenis, uitleg en voorbeelden

by Quinten de Jong
2 minuten leestijd

Wat is kredietrisico?

Kredietrisico is het risico dat een kredietgever loopt in het geval dat de kredietnemer niet in staat is om een lening volledig af te lossen. Het zijn financiële instellingen zoals banken die het risico lopen dat ze niet de volledige hoofdsom en rente van een lening kunnen recupereren.

In ruil voor het lopen van kredietrisico vragen de banken een vergoeding in de vorm van rente. Kredietrisico kan beperkt worden door de kredietwaardigheid van de kredietnemer te analyseren of door onderpand te vragen.

Analyse van kredietrisico

Banken zullen een analyse doen van hun klanten om het kredietrisico te bepalen. Naast banken lopen ook heel wat andere bedrijven een kredietrisico bij het zaken doen met andere bedrijven. In geval van een faillissement kan het namelijk zijn dat een bedrijf niet betaald wordt voor geleverde goederen of diensten.

Daarom hebben heel wat bedrijven medewerkers in dienst om het kredietrisico van hun klanten in te schatten. Om het kredietrisico te beoordelen wordt er vaak gekeken naar de vijf C’s van krediet:

  • Character of kredietgeschiedenis
  • Capacity of vermogen om terug te betalen
  • Capital of eigen inbreng van de kredietnemer
  • Conditions of voorwaarden van de lening
  • Collateral of het onderpand

De rol van ratingbureaus

Ratingbureaus zoals Moody’s en Fitch beoordelen de kredietrisico’s van bedrijven die obligaties uitgeven. Als belegger kan u op voorhand de kredietrating van een obligatie kunnen raadplegen. Een obligatie met een hoge rating heeft een laag risico op wanbetaling. Een obligatie met een lagere rating heeft een hoger risico op wanbetaling waardoor de uitgever een hoger rendement moet aanbieden.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief