Home Aandelen ISIN code: betekenis, uitleg en voorbeelden

ISIN code: betekenis, uitleg en voorbeelden

by Quinten de Jong
1 minuten leestijd

Wat is een ISIN code?

Een ISIN-code (International Securities Identification Number) is een unieke code die wordt gebruikt om effecten, zoals aandelen en obligaties, internationaal te identificeren. Deze code bestaat uit 12 tekens: de eerste twee letters vertegenwoordigen het land waarin het bedrijf is geregistreerd, gevolgd door een reeks cijfers en letters die uniek zijn voor elk effect.

ISIN-codes worden gebruikt om effecten te identificeren, ongeacht op welke beurs ze genoteerd staan. Het zorgt ook voor een unieke identifier voor de rapportage van effecten.

Wat is het verschil tussen een ISIN code en een ticker?

Een ticker symbool is een unieke reeks letters die wordt gebruikt om een effect te identificeren op een specifieke beurs. Omdat een bedrijf op meerdere beurzen kan genoteerd staan, kan het verschillende tickers hebben. Zo staat bijvoorbeeld Alibaba zowel genoteerd op de NYSE als op de Hong Stock Exchange onder de tickers BABA en 9988.HK.

Het is echter niet zo dat Alibaba maar een enkele ISIN code heeft. Zo heeft het een ISIN code in de VS (US01609W1027) en in de Cayman Eilanden (KYG017191142). De ISIN-code is, in tegenstelling tot een ticker, het enige gemeenschappelijke identificatienummer voor effecten dat universeel wordt erkend. ISIN codes worden daarom gebruikt voor onder andere clearing en settlement.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief