Home Aandelen Corporate actions: betekenis, soorten en voorbeelden

Corporate actions: betekenis, soorten en voorbeelden

De betekenis met uitleg, voorbeelden en de verschillende soorten corporate actions

by Quinten de Jong
5 minuten leestijd

Wat zijn corporate actions?

Een corporate action is een verrichting door een beursgenoteerd bedrijf dat meestal gevolgen heeft op de koers van het aandeel. Voor de aandeelhouders is het belangrijk om te begrijpen wat voor gevolgen een bepaalde corporate action zal hebben.

Corporate actions zijn zeer uiteenlopend. De meest gekende corporate actions zijn aandelensplitsingen, dividenduitkeringen, fusies, overnames, spin-offs, kapitaalverhogingen en tender offers. In de meeste gevallen moet een corporate action goedgekeurd worden door zowel de raad van bestuur als de aandeelhouders op de aandeelhoudersvergadering.

Soorten corporate actions

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen verplichte corporate actions zoals een aandelensplitsing en vrijwillige corporate actions zoals een kapitaalverhoging. Er bestaat ook een verplichte corporate action waarbij de aandeelhouder een keuze heeft zoals bij een scrip dividend. Hierbij kan de aandeelhouder kiezen tussen een cashdividend of een dividend in de vorm van extra aandelen (bonusaandelen).

Voorbeelden

Aandelensplitsing

Een aandelensplitsing verdeelt de waarde van elk van de uitstaande aandelen van een bedrijf. Stel dat het bedrijf besluit om een aandelensplitsing door te voeren met een 2:1 verhouding. Een aandeelhouder die één aandeel bezit, zal na de aandelensplitsing twee aandelen bezitten. Elk aandeel zal precies de helft waard zijn van het oorspronkelijke aandeel.

Het gevolg is dat het aantal uitstaande aandelen van het bedrijf verdubbelt. Maar voor de rest verandert er weinig, een aandelensplitsing heeft geen impact op het eigen vermogen of intrinsieke waarde van een bedrijf. Toch willen bedrijven de koers van hun aandeel laag genoeg houden zodat het gemakkelijk is voor potentiële beleggers om zich in te kopen in het bedrijf.

Uitkering van dividenden

Dividend is een uitkering door een bedrijf aan haar aandeelhouders. Meestal is dit in de vorm van cash maar een bedrijf kan een dividend ook uitbetalen in de vorm van extra aandelen. De meeste bedrijven die een dividend betalen, doen dat jaarlijks of elk kwartaal in de vorm van cash. Het is een manier om opgebouwde cashreserves aan de aandeelhouders uit te keren.

Bij een cashdividend krijgt elke aandeelhouder een bepaald bedrag betaald voor elk aandeel in zijn bezit. Als een belegger 10 aandelen bezit en het cashdividend € 2 per aandeel, dan krijgt de belegger €20 uitbetaald. Van dit cashdividend gaan er voor Belgische beleggers een aantal kosten af.

Kosten die je mogelijks betaalt bij het ontvangen van een cashdividend zijn buitenlandse roerende voorheffing, Belgische roerende voorheffing en inningskosten aan je broker. Brokers zoals Saxo en Bolero rekenen namelijk kosten aan voor het verwerken van corporate actions zoals het ontvangen van dividenden uit het buitenland.

Bij een bonusaandeel, of dividend in aandelen, krijgt elke aandeelhouder bijkomende aandelen voor elk aandeel in zijn bezit. Als een belegger 100 aandelen bezit en het dividend in aandelen 10% bedraagt dan ontvangt hij 10 extra aandelen. Wanneer bonusaandelen op basis van het agioresrve worden uitgekeerd, dan zijn ze vrijgesteld van roerende voorheffing.

Fusies en overnames

Een fusie vindt plaats wanneer twee of meer bedrijven samengevoegd worden tot één bedrijf. Het komt niet vaak voor dat beide bedrijven van vergelijkbare grootte zijn bij een fusie. Daarom zijn de meeste fusies eigenlijk een overname.

Bij een overname koopt een bedrijf meer dan 50% van de aandelen (meerderheidsbelang) van een ander bedrijf. Wanneer de markt gelooft dat het om een slimme overname gaat die goed is voor beide bedrijven, dan kan het zijn dat de koers van het aandeel van zowel de koper als het doelwit stijgt.

Wanneer het aandeel van de koper zakt, dan kan dit een teken zijn dat de markt gelooft dat de koper teveel betaalt voor het doelwit. Omgekeerd kan het ook gebeuren dat het aandeel van het doelwit zakt. Dit kan een teken zijn dat de markt gelooft dat de koper een goede zaak doet en dat het doelwit een (te) laag bod heeft aanvaard.

Spin-offs

Een spin-off vindt plaats wanneer een beursgenoteerd bedrijf een divisie afsplitst in de vorm van een nieuw onafhankelijk bedrijf. Dit wordt meestal gedaan zodat het moederbedrijf zich kan toeleggen op haar core business. Maar een spin-off wordt soms ook gedaan omdat het moederbedrijf gelooft dat de divisie sterker kan groeien als een onafhankelijk bedrijf.

Bij een spin-off wordt een deel van de bestaande aandelen omgezet in aandelen van de nieuwe onafhankelijke onderneming. Zo kregen bestaande aandeelhouders van IAC bij de spin-off van Vimeo 1,6235 aandelen van Vimeo voor elk IAC aandeel dat ze in hun bezit hadden. Als aandeelhouder moet je bij een spin-off niets ondernemen om de aandelen van het nieuwe bedrijf te ontvangen.

Kapitaalsverhoging

Wanneer een bedrijf een kapitaalverhoging uitvoert krijgen bestaande aandeelhouders de kans om nieuwe aandelen te kopen voordat ze aan nieuwe aandeelhouders worden aangeboden. Om verwatering tegen te gaan krijgen bestaande aandeelhouders een compensatie in de vorm van warrants.

Stel dat een bestaande aandeelhouder 100 aandelen bezit van een bedrijf dat 1 warrant per 10 aandelen uitgeeft voor de kapitaalsverhoging. Deze aandeelhouder zal 10 warrants in zijn portefeuille ontvangen. Deze warrants hebben een aparte ticker, meestal de ticker van het bedrijf met daarachter de vermelding ‘-W’ of ‘-WT’. Met deze warrants kan de bestaande aandeelhouder nieuwe aandelen kopen aan een lagere prijs of ze doorverkopen aan een andere belegger.

Tender offer

Een tender offer of overnamebod is een bod om aandelen van aandeelhouders in een bedrijf te kopen. In een overnamebod wordt aan bestaande aandeelhouders uitgelegd aan welke prijs en binnen welke periode ze hun aandelen kunnen verkopen.

Als een bestaande aandeelhouder niet ingaat op een tender offer, riskeert hij dat zijn aandelen van de beurs worden gehaald en niet meer verhandelbaar zijn. Na de delisting van het aandeel kan het zijn dat het overnemende bedrijf een uitrookprocedure of squeeze-out uitvoert. Hierbij kunnen niet-verkochte aandelen alsnog verworven worden door het overnemende bedrijf via een verplichte overname.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief