Home Warrants: definitie, uitleg en voorbeelden

Warrants: definitie, uitleg en voorbeelden

by Quinten de Jong
5 minuten leestijd

Wat is een warrant?

Een warrant is een derivaat dat de houder het recht, maar niet de verplichting, geeft om een financieel instrument zoals een aandeel te kopen of verkopen aan een bepaalde prijs voor een bepaalde datum. In de meeste gevallen is dat een aandeel.

Hoe werkt een warrant?

Een warrant is een contract tussen een bedrijf en een belegger. Het geeft de belegger het recht om aandelen van dat bedrijf te kopen of verkopen tegen een bepaalde prijs op of voor een bepaalde datum. Call warrants geven de houder het recht om een specifiek aantal aandelen tegen een vastgestelde prijs te kopen binnen een bepaalde periode. Terwijl put warrants de houder het recht geven om een specifiek aantal aandelen tegen een vastgestelde prijs te verkopen binnen een bepaalde periode.

De prijs staat bekend als de ‘strike price’, terwijl de vervaldatum bekend staat als de ‘expiration date’. De houder van een warrant is niet verplicht om deze te gebruiken. Ze hebben gewoon het recht om dat te doen als ze dat willen. Een Amerikaanse warrant kan voor of op de vastgestelde datum uitgevoerd worden. Dit is in tegenstelling tot een Europese warrant die enkel kan uitgevoerd worden op de vastgestelde datum (en niet ervoor). Beide soorten warranten zijn legaal, het is dus niet zo dat een Amerikaans warrant alleen in de Verenigde Staten gebruikt wordt.

Soorten warrants

Covered warrants

Covered warrants of gedekte warrants worden uitgegeven door een financiële instelling in plaats van een onderneming. Juist zoals bij een gewone warrant geven ze de houder het recht, maar niet de verplichting, om een financieel instrument te kopen of te verkopen tegen een bepaalde prijs voor een bepaalde datum. In tegenstelling tot gewone warrants kunnen covered warrants naast individuele aandelen ook indexen, grondstoffen of valuta als onderliggende activa hebben.

Naked warrants

Naked warrants zijn zeer gelijkaardig aan covered warrants behalve dat ze niet gedekt zijn door de onderliggende activa. Omdat er geen activa tegenover staat is een naked warrant risicovoller. Als belegger moet je er namelijk op vertrouwen dat de emittent zijn belofte kan nakomen.

Traditional warrant

Traditional warrants of warrant-linked bonds worden uitgegeven in combinatie met een obligatie. Ze geven de houder het recht om aandelen te verwerven in het bedrijf die de obligatie uitgeeft. Een traditional warrant wordt gebruikt als een manier voor bedrijven om de rente die ze op hun obligaties moeten betalen te verlagen.

Wedding warrant

Wedding warrants vereisen dat de houder van een obligatie afstand doet van de obligatie aan de emittent als de houder een andere obligatie met vergelijkbare kenmerken koopt van hetzelfde bedrijf. Bedrijven gebruiken wedding warrants om een bepaald schuldniveau aan te houden.

Waarom worden warrants uitgegeven?

Bedrijven geven warrants voornamelijk uit om kapitaal van beleggers aan te trekken. In geval van een traditional warrant worden warrants gekoppeld aan een obligatie om ze interessanter te maken waardoor het bedrijf meer kapitaal kan ophalen.

Maar warrants kunnen ook gebruikt worden door een bedrijf om werknemers te compenseren bij indiensttreding of bij het behalen van bepaalde doelstellingen. Bij het aanwerven van een werknemer worden meestal Europese warrants gebruikt. Op die manier kan de werknemer de warrant niet voor een bepaalde datum uitoefenen wat een stimulans kan zijn om lang genoeg bij het bedrijf te blijven.

Waar kan je warrants vinden?

Het vinden van warrants kan een tijdsintensieve bezigheid zijn. De meeste warrants staan niet genoteerd op grote beurzen en vaak moet je informatie bij verschillende bronnen gaan opzoeken. Het symbool van een warrant is meestal het symbool van de gewone aandelen van het bedrijf met een W of WT aan het einde toegevoegd. Bijvoorbeeld, de warrants van Occidental Petroleum Corporation (OXY) werden genoteerd op de NYSE onder het symbool OXY-WT. Een overzicht van een groot aantal warrants is te vinden op de website van MarketWatch.

Wat is het verschil tussen een warrant en een optie?

Zowel warrants als opties geven de houder het recht om voor een bepaalde datum aandelen te kopen of te verkopen tegen een vastgestelde prijs. Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat warrants rechtstreeks worden uitgegeven door een bedrijf. Terwijl opties eerder contracten zijn die beleggers kunnen verhandelen onder elkaar.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief