Home Sparen Wat is het verschil tussen een spaarrekening en een termijnrekening?

Wat is het verschil tussen een spaarrekening en een termijnrekening?

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 3 minuten leestijd

Een termijnrekening, ook wel termijndeposito genoemd, is een spaarproduct waarbij je spaargeld gedurende een vooraf afgesproken periode vaststaat bij een financiële instelling, zoals een bank. In ruil voor het vastzetten van het bedrag voor een bepaalde periode ontvang je een hogere rente dan je op een spaarrekening zou ontvangen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste verschillen tussen een spaarrekening en een termijnrekening.

 SpaarrekeningTermijnrekening
LooptijdGeen termijnVast
RentevoetLager en variabelHoger en vast
Geld opnemenMogelijkNiet mogelijk*
Geld stortenMogelijkNiet mogelijk
Minimum inlegNeeJa
DepositobeschermingsregelingJaJa
Roerende voorheffing0% **30% op de bruto rente
* Bepaalde banken laten toe om in een uitzonderlijke situatie geld op te nemen van een termijnrekening, in ruil hiervoor betaal je een verbrekingsvergoeding.
** Op de eerste schijf van 980 euro intresten, daarboven betaal je 15% roerende voorheffing

Looptijd

Een termijnrekening heeft een vaste looptijd, wat betekent dat je vooraf kiest voor hoe lang je geld wordt vastgezet. De looptijd kan variëren van één maand tot tien jaar. Een spaarrekening heeft geen looptijd.

Rentevoet

Omdat het geld voor een vaste periode wordt vastgezet, bieden termijnrekeningen een hogere rente dan spaarrekeningen. De rentevoet van een termijnrekening staat vast gedurende zijn looptijd en kan niet aangepast worden. De rentevoet van een spaarrekening kan daarentegen op elk moment eenzijdig verlaagd of verhoogd worden door de bank.

Liquiditeit

Op een spaarrekening kun je te allen tijde geld storten of opnemen. Bij een termijnrekening is het niet mogelijk om extra stortingen te maken. Heb je geld op een termijnrekening geplaatst en wil je nadien nog geld storten dan moet je dat op een nieuwe termijnrekening zetten aan de op dat moment geldende voorwaarden.

Heb je je geld dringend nodig, dan kun je dat de dag zelf nog van een spaarrekening halen. Bij een termijnrekening is het niet mogelijk om voortijdig geld op te nemen. Sommige banken laten dit wel toe in uitzonderlijke situaties. In ruil daarvoor betaal je een verbrekingsvergoeding. Soms ligt de boete zelfs hoger dan de rente die je tot op dat punt verdiend hebt, waardoor je op je inleg kunt verliezen.

Minimum inleg

De meeste banken hanteren een minimum bedrag dat je moet inleggen om een termijnrekening te kunnen openen. Voor de meeste spaarrekeningen is dit niet het geval.

Roerende voorheffing

Een spaarrekening die een basisrente en getrouwheidspremie betaalt, wordt beschouwd als een gereglementeerde spaarrekening. De intresten van gereglementeerde spaarrekeningen zijn vrijgesteld van roerende voorheffing op de eerste schijf intresten. De eerste schijf bedraagt 980 euro per belastingplichtige. Boven dit bedrag kom je in de tweede schijf terecht en daarop moet je 15 % roerende voorheffing betalen.

Een termijnrekening wordt beschouwd als een niet-gereglementeerde spaarrekening. Hierdoor betaal je 30% roerende voorheffing op de opbrengst van een termijnrekening. Daarom zie je vaak een bruto rente en een netto rente staan bij een termijnrekening.

Depositobeschermingsregeling

Zowel een spaarrekening als een termijnrekening zijn beschermd onder de depositobeschermingsregeling. In geval van een faillissement van je bank zal je geld terug krijgen tot 100.000 euro per bank en per persoon (niet per rekening). Heb je meer dan dat bedrag op een spaarrekening of termijnrekening staan dan verspreid je dit dus beter over meerdere banken.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief