Home Investeren Beleggingsinstrumenten: betekenis en voorbeelden

Beleggingsinstrumenten: betekenis en voorbeelden

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat zijn beleggingsinstrumenten?

Beleggingsinstrumenten zijn financiële producten waarin beleggers kunnen investeren in markten met het doel vermogen op te bouwen of inkomsten te genereren. Er zijn verschillende soorten beleggingsinstrumenten, elk met hun eigen kenmerken, risico’s en potentieel rendement.

Voorbeelden van beleggingsinstrumenten

Hier zijn enkele van de meest voorkomende beleggingsinstrumenten:

Aandelen

Een aandeel is een effect dat aantoont dat de eigenaar voor een bepaald gedeelte in bezit is van een bedrijf. Aandelen van beursgenoteerde bedrijven worden verhandeld op de beurs. Een aandeelhouder heeft een aantal rechten zoals het mogen bijwonen van de aandeelhoudersvergadering en het recht op dividend, als het wordt uitgekeerd.

Obligaties

Een obligatie is een schuldbewijs voor een lening die door een overheid, bedrijf of financiële instelling is aangegaan. Aan de hand van obligaties kunnen deze entiteiten geld lenen van particuliere en institutionele beleggers. Obligaties die door overheden of banken worden uitgegeven worden respectievelijk staatsbons en kasbons genoemd.

Beleggingsfondsen

Een beleggingsfonds of Instelling voor Collectieve Belegging (ICB), is een fonds dat wordt aangeboden door financiële instellingen. Beleggingsfondsen verzamelen geld van verschillende beleggers die het beheer van hun beleggingen willen uitbesteden.

Exchange-Traded Funds (ETF’s):

ETF’s zijn vergelijkbaar met beleggingsfondsen, maar ze worden net als aandelen verhandeld op de beurs. Daarnaast volgen ETF’s meestal een bepaalde index en hebben dankzij hun passief beheer lage lopende kosten.

Derivaten

Een derivaat zoals een optie of een future is een beleggingsinstrument dat gebaseerd is op een onderliggend actief zoals aandelen, obligaties en grondstoffen. Ze worden onder andere gebruikt om risico’s af te dekken of om een hefboomeffect te creëren.

Warrants

Een warrant is een derivaat dat de houder het recht, maar niet de verplichting, geeft om een financieel instrument zoals een aandeel te kopen of verkopen. Ze worden uitgegeven om bestaande aandeelhouders te compenseren voor de verwatering die optreed tijdens een kapitaalverhoging.

Grondstoffen

Dit zijn fysieke goederen zoals goud, olie, granen of metalen. Beleggers kunnen direct in fysieke grondstoffen investeren of via financiële instrumenten die de prijsbewegingen van deze goederen volgen.

  You may also like

  Disclaimer

  Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

  Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

  Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

  Nieuwsbrief