Home Aandelen Buy, Hold en Sell: hoe adviezen van analisten gegeven worden

Buy, Hold en Sell: hoe adviezen van analisten gegeven worden

by Quinten de Jong
5 minuten leestijd

Wat is een aandelenanalist?

Het werk van een aandelenanalist bestaat uit het inschatten van de waarde van bepaalde bedrijven. Daarvoor duikt een analist onder andere in de jaarrekening, luistert hij mee naar earnings calls en bestudeert hij ook concurrenten en leveranciers. Op basis van zijn analyse maakt een analist een inschatting van wat een bedrijf de komende jaren kan verdienen.

Aan de hand van een discounted cash flow analyse wordt de waarde van deze toekomstige kasstromen herleid naar een huidige waarde. Deze waarde is het koersdoel en de waarde waartegen een aandeel zou moeten noteren. Het advies dat een analist geeft, hangt dus grotendeels af van de inschatting van de toekomstige kasstromen en de disconteringsvoet (discount rate).

Welke adviezen bestaan er?

Bedrijven krijgen meerdere adviezen van aandelenanalisten die bij verschillende banken werken. Niet elke analist geeft hetzelfde advies, hierdoor kan een bedrijf zowel een buy-rating als een sell-rating hebben. Daarnaast gebruikt niet elke bank dezelfde benamingen. Zo zijn er verschillende synoniemen voor Outperform zoals Overweight, Add, Accumulate en Moderate Buy.

Sell: Dit advies suggereert dat beleggers hun aandelen in een bedrijf zouden moeten verkopen. Het wordt gegeven wanneer de analist er sterk in gelooft dat de aandelen van het bedrijf in waarde zullen dalen.

Underperform: Met een underperform advies verwacht de analist dat het aandeel minder goed zal presteren dan de benchmarkindex of de gemiddelde prestaties van zijn sector.

Hold: Dit advies wordt gegeven wanneer de analist van mening is dat beleggers hun huidige aandelenposities best kunnen behouden omdat de huidige koers de intrinsieke waarde van het bedrijf benadert.

Outperform: Wanneer analisten geloven dat een aandeel beter zal presteren dan de gemiddelde markt of sector, geven ze een Outperform advies.

Buy: Een “buy”-advies is het meest positieve advies dat een analist kan geven. Het suggereert dat de aandelen van het bedrijf naar verwachting in waarde zullen stijgen en dat het een goed moment is om te investeren. Dit advies wordt meestal gegeven wanneer de analist sterke groeivooruitzichten, solide financiële prestaties of andere positieve indicatoren voor het bedrijf ziet.

Waarom analisten te vaak een positief koopadvies geven

Wij adviseren beleggers om niet teveel waarde te hechten aan het koopadvies van analisten. Hoewel analisten redelijk goed zijn in het voorspellen van kasstromen op korte termijn, spelen ook de kasstromen op lange termijn een grote rol in de waardebepaling van een bedrijf.

Daarnaast speelt de keuze van de disconteringsvoet of discount rate ook een grote rol in de waardebepaling van een bedrijf. Een kleine fout in de disconteringsvoet kan zorgen voor een grote afwijking in de berekening. Het is met andere woorden zeer moeilijk om de waarde van een bedrijf in te schatten.

Wetenschappelijk onderzoek uit 2009 heeft aangetoond dat analisten vaak te optimistische adviezen geven. Een verklaring hiervoor is enerzijds het feit dat banken geld kunnen verdienen met het verkopen van de volledige aandelenanalyse aan institutionele beleggers. Een aandelenanalyse met een verkoopadvies kan enkel verkocht worden aan beleggers die het aandeel al bezitten. Analyses met een koopadvies kunnen daarentegen aan alle beleggers verkocht worden.

Daarnaast houden banken er ook rekening mee om zich niet te vaak negatief uit te laten over een bedrijf. Analisten die te vaak een negatief advies geven, lopen het risico om toegang tot het management te verliezen waardoor ze minder snel tot inzicht kunnen komen. Banken leveren vaak ook diensten aan deze bedrijven zoals bij een aandelenemissie, fusie of overname. En het is moeilijk om diensten te verkopen aan een bedrijf waaraan je al een aantal negatieve adviezen hebt gegeven.

Banken en aandelenanalisten hebben er dus baat bij om voornamelijk een positief koopadvies te geven. En dat is ook meetbaar, in de afgelopen 10 jaar waren meer dan 93% van alle adviezen een hold, outperform of buy advies (voor bedrijven die genoteerd stonden de S&P 500). Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt bovendien dat er een sterk kuddegedrag bestaat bij analisten. Wanneer een analist een bepaald advies geeft wordt dat snel gevolgd door analisten van andere banken.

Nu je weet hoe een beursadvies tot stand komt doe je er als belegger goed aan om het advies van analisten met een korreltje zout te nemen. Je zal dus niet rijk worden door klakkeloos adviezen van aandelenanalisten te volgen. Niemand heeft een glazen bol die kan voorspellen waar de koers van een aandeel naartoe zal gaan.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief