Home Aandelen Aandeelhoudersvergadering: betekenis, verloop en uitleg

Aandeelhoudersvergadering: betekenis, verloop en uitleg

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is een aandeelhoudersvergadering?

Een aandeelhoudersvergadering of Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA) is een jaarlijkse bijeenkomst van de aandeelhouders van een bedrijf. Tijdens de aandeelhoudersvergadering kunnen de aandeelhouders vragen stellen aan de bestuurders, voorstellen indienen en stemmen over belangrijke kwesties.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering bespreken de aandeelhouders onder andere de financiële resultaten en bedrijfsstrategieën. Daarnaast kunnen ze ook vragen stellen, voorstellen indienen en stemmen over belangrijke kwesties, zoals het benoemen van bestuursleden of het uitkeren van een dividend.

Wanneer heeft iemand recht om aanwezig te zijn?

Mensen die minstens één aandeel bezitten zijn mede-eigenaar van een bedrijf en hebben dus het recht om aanwezig te zijn op de aandeelhoudersvergadering. Bedrijven mogen geen minimale hoeveelheid aandelen vereisen die investeerders moeten bezitten om deel te mogen nemen aan de aandeelhoudersvergadering.

Elke aandeelhouder heeft dus het recht om aanwezig te zijn, vragen te stellen en te stemmen. Het is wel zo dat aandeelhouders met meer aandelen een groter stemrecht hebben. Om het stemrecht van elke aandeelhouder te bepalen wordt er meestal met een registratiedatum gewerkt. Het aantal aandelen dat een investeerder op dat moment bezit zal zijn stemrecht bepalen op het moment van de algemene vergadering.

Hoe kun je een aandeelhoudersvergadering bijwonen?

Voor je kunt deelnemen aan een aandeelhoudersvergadering moet je kunnen aantonen dat je een aandeelhouder bent. Als je over aandelen op naam beschikt, dan ontvang je een uitnodiging voor de algemene vergadering van het bedrijf zelf. Maar de meeste mensen kopen aandelen via een bank of broker. In dat geval moet je een attest opvragen via je bank of broker om de algemene vergadering te kunnen bijwonen.

De meeste brokers bezorgen je dit attest gratis via mail. Andere brokers zoals DeGiro, ING en Belfius vragen hiervoor een vergoeding. De vergoeding voor het bijwonen van aandeelhoudersvergaderingen van buitenlandse bedrijven ligt doorgaans hoger dan voor het bijwonen van Belgische bedrijven.

Tijdens de algemene vergadering hebben alle aandeelhouders het recht om vragen te stellen. De meeste bedrijven vragen om gedetailleerde vragen op voorhand door te sturen zodat er cijfermatig materiaal kan voorbereid worden. Een bedrijf is verplicht om te antwoorden op alle mondelinge en schriftelijke vragen. Het bestuur kan enkel weigeren om een vraag te beantwoorden wanneer dit strategische schade zou toebrengen aan het bedrijf.

Wat is een buitengewone aandeelhoudersvergadering?

Een buitengewone of bijzondere aandeelhoudersvergadering is een speciale bijeenkomst van de aandeelhouders van een bedrijf. Deze vergadering wordt bijeengeroepen om dringende zaken te bespreken zoals een fusie of overnamevoorstel die niet kunnen wachten tot de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief