Home Boekhouden Overgedragen winst (verlies): definitie, betekenis en uitleg

Overgedragen winst (verlies): definitie, betekenis en uitleg

by Quinten de Jong
2 minuten leestijd

Wat is overgedragen winst?

Wanneer een onderneming winstgevend is, moet er op de algemene vergadering beslist worden of de winst (gedeeltelijk) uitgekeerd wordt in de vorm van dividenden of behouden wordt binnen de onderneming. Overgedragen winst is een rubriek die gebruikt wordt om het gedeelte van de winsten op te zetten waarvoor de algemene vergadering beslist heeft om ze binnen de onderneming te houden maar waarvoor het nog geen definitieve bestemming heeft.

Een onderneming is niet verplicht om de volledige winst te behouden of uit te keren. Het kan een gedeelte van de winst uitkeren als dividend en de rest binnen de onderneming houden. Het gedeelte van de winst dat binnen de onderneming blijft kan verdeeld worden onder de rubrieken ‘overgedragen winst’ of ‘reserves’ onder het eigen vermogen.

Een onderneming kan de overgedragen winst gebruiken voor toekomstige investeringen, schuldaflossingen, of als een financiële buffer voor toekomstige verliezen. Door in de jaarrekening te kijken naar de overgedragen winst kan men het totaal zien van de historische winsten die in het bedrijf zijn behouden in plaats van uitgekeerd aan aandeelhouders.

Wat in geval van een overgedragen verlies?

In het geval dat een onderneming een slecht jaar achter de rug heeft en een verlies heeft gedraaid, is er sprake van een overgedragen verlies. Dat overgedragen verlies moet opgevangen door middel van overgedragen winsten uit het verleden of opgebouwde reserves.

Het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) voorziet een alarmbelprocedure wanneer het nettoactief van een onderneming tot onder de helft of onder één vierde van het maatschappelijk kapitaal is gezakt. In dat geval moet de algemene vergadering binnen de twee maanden samenkomen om het voortbestaan van de onderneming te bespreken.  

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief