Home Boekhouden Opgebouwde rente: betekenis, uitleg en voorbeeld

Opgebouwde rente: betekenis, uitleg en voorbeeld

by Quinten de Jong
2 minuten leestijd

Wat is opgebouwde rente?

Opgebouwde rente is rente op een financieel instrument zoals een lening of obligatie die verschuldigd is maar nog niet betaald is. Het wordt onder andere gebruikt in dubbel boekhouden waarin inkomsten of uitgaven worden vastgelegd, zonder rekening te houden met het uiteindelijke moment van betaling. Voor een onderneming kan opgebouwde rente de vorm nemen van inkomsten (indien het de kredietverstrekker is) of als uitgaven (indien het de lener is).

Voorbeeld van opgebouwde rente

Stel dat de industriële bakkerij De Zoete Broodjes een lening van 1 miljoen euro heeft afgesloten bij de bank met een jaarlijkse rentevoet van 5%. Deze rente wordt maandelijks betaald, op dag 20 van elke maand.

Aan het einde van december wordt het boekjaar afgesloten en moet de financiële situatie van de bakkerij correct weergeven worden. Omdat de rente maandelijks wordt betaald, is de rente tot en met 20 december al betaald. Voor een correcte weergave van de schuld op de balans, moet ook de rente opgenomen worden die is opgebouwd vanaf 21 december tot en met 30 december, maar nog niet betaald is.

Om de opgebouwde rente te berekenen, bepalen we eerst de dagelijkse rentevoet. De jaarlijkse rente bedraagt 50.000 euro (1 miljoen euro * 5%). De dagelijkse rente (uitgaande van een jaar van 365 dagen) is dan 50.000 euro gedeeld door 365, wat ongeveer 137 euro per dag is.

Voor de 11 dagen van 21 december tot en met 31 december, is de opgebouwde rente 1.507 euro (11 * 137 euro). Dit bedrag wordt toegevoegd aan de schuld op de balans op datum van 31 december. Dit zorgt ervoor dat de balans van De Zoete Broodjes de werkelijke schulden op het einde van december weergeeft.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief