Home Boekhouden Jaarverslag: betekenis, uitleg en voorbeelden

Jaarverslag: betekenis, uitleg en voorbeelden

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is een jaarverslag?

Een jaarverslag is een uitgebreid rapport dat door een onderneming wordt samengesteld om verslag uit te brengen over de prestaties van het afgelopen boekjaar. Het dient als communicatiemiddel om aandeelhouders, potentiële investeerders en kredietverleners te informeren over de financiële gezondheid, de bereikte doelstellingen en de toekomstplannen van de organisatie. In het Engels is de vertaling van een jaarverslag “Annual Report”.

Wat is het verschil tussen een jaarrekening en een jaarverslag?

Een jaarrekening bevat een overzicht van de balans, de resultatenrekening, de toelichting en de sociale balans. Samen geven deze onderdelen een totaalbeeld van de financiële gezondheid en de prestaties van een onderneming. De jaarrekening is een verplicht gedeelte van het jaarverslag. Naast de jaarrekening kan in het jaarverslag ook andere informatie teruggevonden worden zoals de voornaamste risico’s, marktevoluties en milieu-impact van een onderneming.

Wie is verplicht om een jaarverslag op te maken?

Alleen grote ondernemingen zijn verplicht om een jaarverslag op te maken. De Nationale Bank van België beschouwt een onderneming als groot wanneer zij minstens 2 drempelwaarden overschrijdt, of beursgenoteerd is. De drempelwaarden die gehanteerd worden:

  • Gemiddeld personeelsbestand: 50 VTE
  • Jaaromzet (zonder btw): 9.000.000 euro
  • Balanstotaal: 4.500.000 euro

Hoe kan je het jaarverslag van een bedrijf opzoeken?

Je kunt het jaarverslag van een bedrijf op verschillende manieren vinden. De beste manier is om naar de website van het bedrijf te gaan en te zoeken naar de “Investors” of “Investors Relations” pagina. Hier kan je gemakkelijk een overzicht vinden van alle jaarverslagen.

Een andere manier om een jaarverslag op te zoeken, is via Google. Door de term “jaarverslag” te combineren met de naam van het bedrijf kun je ook eenvoudig het jaarverslag terugvinden. Het nadeel van deze werkwijze is dat je niet altijd zeker bent dat de meest recente versie boven in de zoekresultaten komt te staan.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief