Home Boekhouden Break-even omzet: betekenis, formule en berekening

Break-even omzet: betekenis, formule en berekening

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is break-even omzet?

De break-even omzet is de omzet die een onderneming moet genereren om zijn kosten te dekken. Het is met andere woorden het punt waarop een onderneming noch winst maakt, noch verlies lijdt. Het berekenen van de break-even omzet kan ondernemingen helpen in het bepalen van hun prijsstrategie. Daarnaast geeft het ook een inschatting van hoeveel producten of diensten een onderneming moet leveren om levensvatbaar te zijn.

Hoe kan je de break-even omzet berekenen?

Om de break-even omzet te berekenen, moet men eerst de vaste kosten en de variabele kosten berekenen. De vaste kosten omvatten alle kosten die een bedrijf heeft die los staan van het aantal geproduceerde goederen of geleverde diensten. Typische voorbeelden van vaste kosten zijn huur, verwarming, verzekering en afschrijvingen.

De formule om de break-even omzet te berekenen, ziet er als volgt uit:

Break-even omzet = Vaste kosten / (1 – Variabele kosten per eenheid / Prijs per eenheid)

Het gebruik van deze formule helpt beginnende bedrijven om te bepalen hoeveel omzet nodig is om levensvatbaar te zijn. Hoe hoger de vaste kosten zijn hoe hoger het aantal producten en de omzet zal zijn voor een onderneming om break-even te kunnen draaien. Hoe hoger het verschil tussen de prijs per eenheid en de variabele kosten per eenheid, hoe lager de break-even omzet zal zijn.

Voorbeeld van break-even omzet berekening

Stel dat een ondernemer geïnteresseerd is om een bedrijf te starten dat lekvrije luiers maakt. Na een aantal weken onderzoek komt hij tot de conclusie dat de vaste kosten van een nieuwe luierfabriek te openen 100.000 euro per jaar bedragen. Verder heeft onze ambitieuze ondernemer berekend dat hij deze nieuwe luiers voor 1,25 euro per stuk kan verkopen aan supermarktketens. De variabele kosten worden  op 50 cent per luier geschat.

Break-even omzet = Vaste kosten / (1 – Variabele kosten per eenheid / Prijs per eenheid)

Break-even omzet = 100.000 euro / (1 – 0,5 / 1,25)  

Break-even omzet = 100.000 euro / (1 – 0,4)  

Break-even omzet = 100.000 euro / (0,6)  

Break-even omzet = 166.666 euro

De ondernemer komt tot de conclusie dat hij 133.333 luiers moet verkopen aan een prijs van 1,25 euro om ervoor te zorgen dat zijn bedrijf levensvatbaar kan zijn. De break-even omzet ligt met andere woorden op 166.666 euro (133.333 * 1,25 euro).

Hoe lager de vaste kosten van een onderneming zijn hoe minder producten het moet verkopen om break-even te draaien. Stel dat de kosten van een nieuwe fabriek maar 50.000 euro per jaar zouden bedragen, dan zou de break-even omzet dalen naar 83.333 euro.

Een andere manier voor een bedrijf om een lagere break-even omzet te bereiken is om de prijs per eenheid te laten stijgen. Stel dat onze ondernemer deze nieuwe lekvrije luiers kan verkopen aan 2 euro in plaats van aan 1,25 euro. Als we ervan uitgaan dat de vaste kosten gelijk blijven aan 100.000 euro dan zou de break-even omzet van 166.666 euro naar 133.333 euro zakken.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief