Home ETF Inverse ETF: betekenis, werking en voorbeelden

Inverse ETF: betekenis, werking en voorbeelden

by Quinten de Jong
5 minuten leestijd

Wat is een inverse ETF?

Een inverse ETF, ook wel short ETF of bear ETF genoemd, is een beursgenoteerd beleggingsfonds dat ontworpen is om het tegenovergestelde rendement te behalen van een bepaalde index. Dit betekent dat wanneer de index daalt, de waarde van de inverse ETF stijgt.

Daarom is het kopen van een inverse ETF vergelijkbaar met short gaan. Maar in tegenstelling tot short gaan kan je als belegger bij het kopen van een inverse ETF niet meer verliezen dan je inleg. Wanneer de verliezen te hoog oplopen wordt de positie namelijk automatisch afgesloten.

Hoe werkt een inverse ETF?

Inverse ETF’s maken gebruik van derivaten zoals future contracten om hun doel te bereiken. Hierdoor hebben ze hogere lopende kosten dan klassieke ETF’s. Door de hoge lopende kosten zijn ze ontworpen om te speculeren op korte termijn en niet om te beleggen op lange termijn.

Er zijn verschillende inverse ETF’s die kunnen worden gebruikt om te profiteren van dalingen in brede marktindices, zoals de Russell 2000 of de Nasdaq 100. Er zijn ook inverse ETF’s die zich richten op specifieke sectoren, zoals de financiële sector, energie of niet-duurzame consumentengoederen. Er zijn ook inverse ETF’s die zich richten op specifieke sectoren, zoals financials, energie of niet-duurzame consumentengoederen.

De meeste inverse ETF’s halen het omgekeerde rendement van een bepaalde index of sector. Als bijvoorbeeld de S&P 500 met 5% zakt dan zal een inverse ETF die deze volgt, stijgen met 5%. Maar er bestaan ook inverse ETF’s die gebruik maken van hefboomwerking. Deze zogenaamde leveraged ETF’s zijn ontworpen om twee of drie keer het omgekeerde rendement te behalen van een bepaalde index. Zo zal bijvoorbeeld een 2x leveraged inverse ETF die de S&P 500 volgt, bij een daling van 5% stijgen met 10%.

Voorbeelden van inverse ETF’s

Er bestaan verschillende soorten inverse ETF’s. Zo zijn er inverse ETF’s die het omgekeerde rendement van bekende indicies proberen te behalen zoals de S&P 500, Nasdaq 100 of Russell 2000. Maar er zijn ook inverse ETF’s die bepaalde sectoren volgen zoals energie, consumentenproducten en halfgeleiders. In onderstaande tabel staan de acht grootste inverse ETF’s volgens hun marktkapitalisatie op 21/05/2024:

NaamMarktkapitalisatie (miljoen USD)Hefboomeffect
ProShares UltraPro Short QQQ (SQQQ)                                                              2.9203x
ProShares Short S&P 500 (SH)                                                                  9231x
Direxion Daily Semiconductor Bear 3x Shares (SOXS)                                                                  6673x
ProShares UltraPro Short S&P 500 (SPXU)                                                                  5843x
ProShares UltraShort S&P 500 (SDS)                                                                  5642x
Direxion Daily S&P 500 Bear 3X Shares (SPXS)                                                                  5503x
ProShares UltraShort 20+ Year Treasury (TBT)                                                                  3342x
ProShares UltraShort QQQ (QID)                                                                  2462x

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief