Home Opties en derivaten Stortingsmarge: betekenis, uitleg en voorbeelden

Stortingsmarge: betekenis, uitleg en voorbeelden

by Quinten de Jong
2 minuten leestijd

Wat is stortingsmarge?

Een stortingsmarge of initiële marge is het percentage van het bedrag dat een belegger moet inleggen met eigen vermogen om een positie met geleend geld te openen. De vereiste stortingsmarge hangt af van verschillende factoren. Dat kan gaan van het type derivaat, de volatiliteit van het effect en de vereisten van je broker.

Door een marginrekening te gebruiken kun je een hefboomeffect creëren. Hierdoor kun je zowel je winsten als je verliezen als belegger vergroten. Indien je verliezen te hoog oplopen kan het zijn dat je onder je onderhoudsmarge komt te staan. In dat geval ontvang je van je broker een margin call en moet je een bijkomende storting doen in cash of effecten om je positie aan te kunnen houden.

Hoe werkt een stortingsmarge?

Om een positie op een marginrekening te kunnen openen moet een belegger eerst een minimaal bedrag aan contanten of effecten storten. Dit bedrag is de stortingsmarge en doet dienst als onderpand voor de broker.

Met een marginrekening kunnen beleggers geld lenen van hun broker waardoor ze met grotere bedragen kunnen beleggen dan ze effectief hebben. Hierdoor kun je als belegger je winsten verhogen maar ook je verliezen. Bovendien betaal je rente aan je broker op het geleend bedrag. Indien verliezen hoog oplopen kan je met een marginrekening meer geld verliezen dan je inleg.

Stortingsmarge voorbeeld

Een belegger wil 50 aandelen kopen van bedrijf STU aan een prijs van 200 euro met zijn marginrekening. Zijn broker vraagt een stortingsmarge van 50%. Daardoor moet onze belegger 5.000 euro zelf inleggen, de andere 5.000 euro kan hij lenen van zijn broker. Hij koopt 50 aandelen van bedrijf STU, voor een totaal bedrag van 10.000 euro.

De koers van het bedrijf STU stijgt na een jaar naar 300 euro en onze belegger besluit om winst te nemen. Hij verkoopt de 50 aandelen voor een totale opbrengst van 15.000 euro. Hij lost de schuld af van 5.000 euro aan zijn broker en betaalt 200 euro in rente aan zijn broker. Onze belegger heeft een winst gemaakt van 4.800 euro of bijna 100% op zijn eigen inleg.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief