Home Opties en derivaten Margin call: betekenis, uitleg en voorbeelden

Margin call: betekenis, uitleg en voorbeelden

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is een margin call?

Een margin call verwijst naar de eis van een broker dat een belegger extra geld of effecten op zijn effectenrekening moet storten. Dit is om ervoor te zorgen dat er voldoende vermogen op de marginrekening komt te staan dat moeten dienen als onderpand voor geleend geld.

Een margin call vind plaats naar aanleiding van een daling van de waarde van effecten die op een marginrekening staan. Als een belegger geen bijkomende storting doet op zijn marginrekening, zal de broker verplicht posities afsluiten om verdere verliezen te voorkomen. De term margin call stamt uit de tijd dat een broker een klant moest bellen om hem te laten weten dat zijn saldo te laag was. Tegenwoordig krijg je een margin call via mail of bericht op je brokeraccount.

Wanneer krijg je een margin call?

Wanneer je handelt in hefboomproducten zijn er twee soorten marges. Er is een stortingsmarge die nodig is om een positie te initiëren. Maar er is ook een onderhoudsmarge die nodig is om deze positie open te houden. Wanneer de waarde van een marginrekening onder de onderhoudsmarge valt zal de belegger een margin call ontvangen. De meeste brokers geven beleggers drie dagen de tijd (maar het kan ook minder zijn) om bijkomende effecten of cash te storten.

Doorgaans is het vereist dat beleggers een eigen vermogen van 25% van de totale waarde van hun marginrekening aanhouden. Dat wil zeggen dat ze voor elke 75 dollar die ze lenen zelf 25 dollar moeten storten. Het uiteindelijke percentage dat gehanteerd wordt kan verschillen van broker tot broker.

Margin call voorbeeld

Een belegger heeft 100 aandelen gekocht van bedrijf MNO aan een prijs van 150 euro met zijn marginrekening. Hiervoor heeft hij 7.500 euro zelf ingelegd en 7.500 euro geleend van zijn broker, voor een totaal bedrag van 15.000 euro. In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat deze belegging het enige is dat de belegger op de marginrekening heeft staan. Als we weten dat de broker een onderhoudsmarge van 30% vereist kunnen we het bedrag berekenen waarop de belegger een margin call zal ontvangen.

Geleend bedrag / (1 – onderhoudsmarge) = 7.500 / 0,7 = 10.714,28 euro

Dat wil zeggen dat als de waarde van de marginrekening onder 10.714,28 euro valt, de belegger een margin call van zijn broker zal ontvangen. Dit zal plaatsvinden wanneer de koers van het aandeel van bedrijf MNO onder 107,14 euro valt.

Stel nu dat de prijs van het bedrijf MNO keldert op één dag naar 90 euro per aandeel. Dan heeft de belegger in ons geval twee opties. Hij moet 1.714,28 euro storten op zijn marginrekening om aan de onderhoudsmarge te voldoen. Of hij moet voor 2.448,97 euro aan effecten (1714,28 / 0,7) op zijn marginrekening storten. Of een combinatie van beide. Doet de belegger dat niet (of niet op tijd) zal de broker zelf de aandelen van bedrijf MNO verkopen.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief