Home Opties en derivaten Onderhoudsmarge: betekenis, uitleg en voorbeelden

Onderhoudsmarge: betekenis, uitleg en voorbeelden

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is een onderhoudsmarge?

De onderhoudsmarge is het minimum aan eigen vermogen dat een belegger op een marge rekening moet aanhouden na aankoop van een financieel effect met geleend geld. Deze marge zorgt ervoor dat een belegger over voldoende middelen beschikt om eventuele verliezen te betalen.

In de Verenigde Staten is deze marge vastgesteld op 25% door de Financial Industry Regulatory Authority (FINRA). Hoewel 25% het minimum is, mogen brokers een hogere onderhoudsmarge vereisen.

Hoe werkt een onderhoudsmarge?

Om een positie met geleend geld aan te houden op een marginrekening, moet er een minimum aan eigen vermogen tegenover staan. Dit eigen vermogen dient als onderpand indien de positie in waarde verliest.

Met een marginrekening of margin account kan een belegger geld lenen van zijn broker om financiële producten zoals aandelen te kopen. Maar je kan het geleend geld ook gebruiken om obligaties, indexen, valuta’s of grondstoffen te kopen. Door met geleend geld te beleggen kun je je mogelijke winsten en verliezen verhogen.

Op het moment dat je positie teveel verlies heeft gemaakt, zal je een margin call ontvangen van je broker. Hierbij vraagt je broker om een extra storting te doen in de vorm van aandelen of cash om je positie aan te houden. Doe je dit niet, dan kan je broker bepaalde posities zelf verkopen om verdere verliezen te voorkomen. Margin trading wordt streng gereguleerd om zware verliezen voor zowel beleggers als makelaars te beperken.

Wat is het verschil tussen onderhoudsmarge en stortingsmarge?

De stortingsmarge of initiële marge, is de marge waaraan je moet voldoen op moment dat je een positie wilt openen. De onderhoudsmarge is daarentegen de marge die je moet aanhouden om geen margin call te ontvangen. Het is pas als je tegen je onderhoudsmarge komt te zitten dat je extra cash of effecten op je marginrekening moet zetten.

Onderhoudsmarge voorbeeld

Stel dat een belegger 1.000 aandelen van bedrijf RST wil kopen waarvan de koers 20 euro is. Dat betekent dat de totale waarde van de positie 20.000 euro is. De stortingsmarge is 50% waardoor de belegger 10.000 euro zelf inlegt en de andere 10.000 euro leent van zijn broker. De broker eist wel een onderhoudsmarge van 35 percent.

Een paar maanden gaan voorbij en plots zakt de koers van het aandeel naar 15,5 euro. Omdat het aandeel zo sterk gezakt is komt de belegger zeer dicht bij zijn onderhoudsmarge. De broker berekent de onderhoudsmarge als volgt:

Geleend bedrag / (1 – onderhoudsmarge) = 10.000 / 0,65 = 15.384,62 euro

Indien het aandeel de volgende dag naar 15 euro zakt zal de broker een margin call sturen naar de belegger met de vraag om 384,62 euro in contanten te storten (15.384,62 euro – 15.000 euro).

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief