Home Opties en derivaten Wat is het verschil tussen Amerikaanse en Europese opties?

Wat is het verschil tussen Amerikaanse en Europese opties?

by Quinten de Jong
1 minuten leestijd

Eigenaars van Amerikaanse opties kunnen hun optie uitoefenen vóór en op de expiratiedatum. Europese opties kunnen daarentegen alleen uitgeoefend worden op het moment dat de optie verloopt. Soms kan het voordelig zijn om een Amerikaanse optie uit te oefenen voordat deze vervalt. Bijvoorbeeld om winst te nemen of om recht te hebben op een dividend.

Door de mogelijkheid van voortijdige uitoefening, kunnen Amerikaanse opties complexer zijn om te waarderen. Vanwege de mogelijkheid om de optie te lichten voor de vervaldatum heeft een Amerikaanse optie een hogere waarde. Europese opties zijn eenvoudiger omdat ze alleen op de vervaldatum kunnen worden uitgeoefend. Dit kan leiden tot een lagere premie vergeleken met vergelijkbare Amerikaanse opties.

Het is belangrijk om als belegger op de hoogte te zijn of jouw broker de vroegtijdige uitoefening van een Amerikaanse optie ondersteunt. Klanten van Keytrade kunnen bijvoorbeeld een calloptie niet voor de expiratiedatum uitoefenen. Indien de call optie op de expiratiedatum ‘in the money’ is, zal de uitoefening automatisch gebeuren onder bepaalde voorwaarden.

De afwikkelingsprijs voor de onderliggende waarde bij Amerikaanse opties is de reguliere slotkoers of de laatste transactie voor het sluiten van de markt op de derde vrijdag van elke maand. Handel na sluitingstijd telt niet mee bij het bepalen van de afwikkelingsprijs. De afwikkelingsprijs van Europese opties wordt op de derde donderdag van elke maand berekend.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief